Нова диагностична апаратура за 5,2 млн. лв. влиза в старозагорската УМБАЛ “Киркович” наесен

STZAGORA.NET
*
Нова ендоскопска апаратура – фиброгастроскоп и фиброколоноскоп за ранна диагностика на онкологични заболявания (на втората снимка), вече работи в отделението по Гастрология на старозагорската УМБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович”, съобщиха днес изпълнителният директор доц. д-р Йовчо Йовчев, председателят на Съвета на директорите Светла Карастоянова и зам.-директорът д-р Живко Желязков. В края на август и през септември ще бъдат монтирани и ще започне използването и на компютърен томограф (скенер) и на апарат за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) от висок клас, чието работно помещение в момента се изгражда. На 24 август ще бъде официално открита и новата централна стерилизационна на болницата за инструменти и болнично бельо. В ход е и подмяната на 4 асансьора в централния болничен корпус. Новата апаратура е на обща стойност 5,2 млн. лв. Доставя се по проект на Министерството на здравеопазването в рамките на Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.”

Едновременно с това продължава финансовата стабилизация на болницата. За първи месец УМБАЛ “Киркович” генерира нулеви загуби. Задълженията й са намалели от 24 на 20 млн. лв. и за четвърти пореден месец не бележат ръст. Просрочените дългове са намалени с 1,5 млн. лв.

За втори пореден месец ще бъде извършено допълнително материално стимулиране в размер общо на 23 хил. лв. (след постигнатата заработка на 1,5 млн. лв.) на 13 добре работещи клиники и отделения, сред които Онкология, Онкохематология, Хирургия, Неонатология и др. На другия полюс все още затруднения изпитват отделения като УНГ, АГ, очно, някои вътрешни. По тази причина в няколко звена миналия месец не са изплатени пълните заплати – в частта им над 60%. Работните заплати ще се формират и вбъдеще съобразно финансовите постъпления в отделенията, които зависят от качеството им на работа.

Цялостната проверка в УМБАЛ е приключила с положителни резултати. Не са констатирани оплаквания от пациентски организации или болни. Реорганизирана е дейността на Спешната помощ, като през летния сезон няма недостиг от кадри.

В посока към подобряване на здравното обслужване УМБАЛ “Киркович” обявява безплатни прегледи на пациенти с очни и хирургични заболявания. Очният кабинет ще приема всеки четвъртък през август месец от 9.30 до 11.30 часа след предварително записване на тел. 042 698 584. Хирургията ще извършва безплатните прегледи всеки петък от 10.30 до 12.30 часа. Записванията се правят на телефони 042 698 113 и 042 698 114. Посочените телефони могат да се използват за записване денонощно. На тях, обаждайки се с молба за безплатен преглед, пациентът се представя, като оставя име, фамилия и телефон за обратна връзка.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн