Отбелязваме Световната седмица на кърменето в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Ежегодно през първата седмица на месец август в България се чества Световната седмица на кърменето (ССК).

В Стара Загора през тази година ССК ще бъде открита на 1 август 2015 г. (събота) от 10:30 ч. с прожекцията на филма „Гърдата е най-доброто“ (43 мин.), с любезното домакинство и подкрепа на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора. Филмът е издаден на DVD на български език по инициатива на варненския клон на НАПК с финансовата подкрепа на Посолство на Кралство Норвегия в България и УНИЦЕФ – България.  Гост ще бъде и Ася Найденова, акушерка към МБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович”, Акушеро-гинекологично отделение. След прожекцията ще се проведе дискусия с присъстващите по въпроси, свързани с кърменето.

Организатор: Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“

За контакт: Златина Чертоянова (консултант по кърмене към НАПК), тел. 0897 02 55 51

Други събития, организирани в Стара Загора от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ в рамките на Световната седмица на кърменето 2015 г.

1 – 8 август 2015 г.

Излъчване на филма „Гърдата е най-доброто” по 3 пъти на ден през цялата седмица по канала на болница „Тракия“.

За контакт: Ирена Иванова (консултант по кърмене към НАПК), тел. 0898 440 013

 

5 август 2015 г., 12:30 часа

Дискусия на тема: „Кърменето – да започнем правилно!“, водена от консултанти по кърмене към НАПК,  съвместно с Акушеро-гинекологично отделение на МБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович”. Ще присъстват Доц. Мумджиев – неонатолог и Ася Найденова –акушерка. Дискусията ще се проведе с майките, които към момента са пациентки в отделението.

За контакт: Ирена Иванова (консултант по кърмене към НАПК), тел. 0898 440 013, Златина Чертоянова (консултант по кърмене към НАПК), тел. 0897 02 55 51

 

5 август 2015 г.,  от 16.00 до 17.30 часа

„Кърмене в книжарницата“ – Книжарница „Приятели 2 – Стара Загора“ ( намираща се на бул. Цар Симеон Велики 118 – до Централен пазар ). Добре дошли са всички майки на малки бебета и жени, очакващи децата си. Дискусията ще бъде свободна, по въпроси, касаещи кърменето. Ще обърнем внимание и на темата на ССК 2015 г. – „Кърмене и работа? Възможно е!“

За контакт: Ирена Иванова (консултант по кърмене към НАПК), тел. 0898 440 013, Златина Чертоянова(консултант по кърмене към НАПК), тел. 0897 02 55 51

 

7 август 2015 г.,  10:30 часа

Безплатна прожекция на филма „Гърдата е най-доброто” в залата на РЗИ – Стара Загора.Дискусия на тема: “Кърмене и работа? Възможно е!“ , водена от консултанта по кърмене към НАПК – Ирена Иванова

За контакт: Ирена Иванова (консултант по кърмене към НАПК), тел. 0898 440 013

 

8 август 2015 г.,  10:00 часа

Среща на тема „Кърменето – митове и факти“ в ресторант „Уникато“.

За контакт: Златина Чертоянова (консултант по кърмене към НАПК), тел. 0897 025 551

*
Повече за ССК 2015 г.

През 2015 година Световната седмица на кърменето ще бъде под надслова „Кърмене и работа? Възможно е!“, с което се поставя акцент върху възможността на жените да съвместяват кърменето с работата. Важно е  всички жени, независимо дали работят във формална или неформална среда или от дома си, да получат подкрепа, за да могат едновременно с изпълнението на професионалните си задължения да упражнят както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко.

България е сред страните, които могат да се похвалят с добри практики – жените имат право на обезщетение по майчинство до навършване на 2 години на детето, като за първите 410 дни, които започват 45 дни преди предполагаемата дата на раждането, майката получава 90% от работната си заплата.

Въпреки положителните тенденции има много причини, поради които една жена се връща на работа веднага веднага след раждането на детето. Някои жени започват работа поради икономическа принуда, други – защото обичат работата си, трети – проади факта, че работят в динамична сфера и се страхуват да не загубят професионалната си квалификация. Всички тези жени трябва да имат възможност да кърмят или да предоставят на децата си кърма.

Защо кърменето е от толкова голямо значение?

Кърменето има дълготрайни ползи за здравето на майката и на бебето, а това може да намали и времето, прекарано от жената в болнични. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза. Ноот значение е и обществената подкрепа за кърмещите жени, която би им позволила да изпълняват своите служебни задължения, без да престават да кърмят. Наличието на стаи за кърмене в обществените институции например би дало повече възможности на майката да изпълнява както служебни, така и лични или семейни ангажименти, като по този начин кърменето (а и майчинството) няма да бъдат приемани като период, който понижава качеството на живот на жените.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн