Бизнесът – готов да втвърди протестите срещу цената на тока, ако не бъде чут

STZAGORA.NET
*
Заедно с още 28 града в България, в това число и столицата София, днес в Стара Загора за втори път след края на юни бизнесът излезе на протест за готвеното рязко повишение (с 20%) на цената на електроенергията за промишлеността от 1 август, когато скача ценовата добавка „Отговорност към обществото”. Заедно с работодатели от цялата страна позицията на неприемане на готвеното увеличение подкрепиха 200 фирми от Стара Загора и региона. 3000 работници от 70 от тях излязоха днес по улиците на града, за да изразят своето несъгласие с поскъпването на тока. Зад протеста стоят също Асоциация на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Част от протестиращите носеха на плакати увеличена и размножена снимка на сегашния шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, бивш депутат от десницата от Стара Загора, на която той също държи плакат с надпис “Не давам заем на енергийната мафия”. “Това е от периода, когато беше в опозиция, но сега вече е един от властта” – поясни председателят на ТПП – Стара Загора Олег Стоилов. Той припомни категорично заявеното несъгласие българският бизнес и българските граждани да понесат товара на неефективното управление на енергийния сектор в България. “През месеца, който измина от първия ни протест, обединеният български бизнес даваше много конкретни експертни предложения, така че резултатите да бъдат не увеличение на електроенергията в България, не товаренето на бизнеса и гражданите – допълни Олег Стоилов. – И то, обърнете внимание, при намаление на цените на световните енергоресурси! Това е нонсенс! Не бяхме чути. А за да бъдем чути, може би трябва да правим по-често такива ефективни събития като днес. И ние ще продължаваме да използваме всички възможни и допустими средства, за да бъдем чути, да запазим конкурентоспособността на българската индустрия, да запазим работните си места.”

Стоилов даде пример как вчера, на посещение в старозагорския мебелен завод “Средна гора”, представителите на световния търговски гигант “Икеа” са преговаряли цели два дни, като са се борили за един цент разлика в цената. “А какво ще се случи сега с 20-процентно увеличение на цените на електроенергията? Просто ставаме неконкурентоспособни, оттам нататък намаляват работните места, намаляват заплатите, намалява българската популация. Това е всъщност големият риск. Това е за всички предприятия в Стара Загора и в България. За съжаление българският бизнес, за разлика от бизнеса в другите страни, няма необходимата държавна подкрепа. И не само я няма, а вижте и какво получаваме. Затова нека да действаме така, че наистина да бъдем чути. Днешният протест показа уникално обединение на бизнес, работодатели, на гражданите в цялата страна. Така че – нека да бъдем наистина гражданско общество, нека да бъдем европейци!” – призова Олег Стоилов.

“Нас ни крадат. И ни крадат така, че ще ни оставят и без работа – каза на протеста пред сградата на Областната управа един от собствениците на Холдинг “Загора” и регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България – Антон Андронов. – Кой ни краде? Крадат ни първо възобновяемите източници – ВЕИ-тата, които работят много над регламентираните си часове и за които цената е 300-500 лева за мегаватчас. А пазарната цена на електроенергията е около 70 лв. Крадат ни американските централи. В отчетите им за приходи и разходи имат приход 480 милиона, печалба 220 милиона. При това имат огромни разходи за външни услуги, където е скрита част от печалбата. В Америка биха били арестувани, ако продават за 100 долара един мегаватчас. Крадат ни тъй наречените когенерации. 50, 60, 70 процента от приходите на топлофикациите са приходи не от продажбата на топла вода и пара, а от продажба на електрическа енергия на преференциални цени. Крадат ни заводските централи, чийто излишък бива изкупуван. Има дружества с 10-20% приходи от дейността, останалото е от продажба на ел.енергия на преференциални цени. Всички тези цени са публично достъпни. Те са от 200 лева за мегаватчас нагоре, при 70 лв. пазарна цена. И всичко това е на нашия гръб. Но този гръб не може да понесе това. Той просто ще се счупи. И най-накрая – ако ние фалираме, на кого ще продават електроенергията? Това е една изключително неразумна политика и ние затова сме тук – да кажем: “Спрете! Оставете ни да работим!” Ако не бъдем чути, ние трябва да обмислим и други, още по-крайни мерки – всички мерки според морала и закона. Уверявам ви, че ще бъда един от хората, които ще се борят докрай против тези кражби.”

“Ние се борим за оцеляване. На външния пазар се конкурираме с индийци, китайци и други. Печалбите ни са от порядъка на 5%, ако не сме на нулата или под нулата. Няма да поемаме бремето за сметка на други, които правят по 50 и по 100 процента печалба. Това не подлежи на никаква логика. Търсят как да покрият дупка от 200 милиона. Но нека тя да бъде покрита правилно, да бъде разпределена пропорционално или по някакви морални принципи. Това, че във времето сме допуснали последователност от грешки или нарочно грешни разчети в българската енергетика и сме си отгледали една триглава ламя, това не значи, че трябва да я търпим. Защото всички приказки не свършват с това, как хората се примирили и си хранят ламята. А обратното. Това е вече житейска истина” – посочи изпълнителният директор на чугунолеярния завод “Прогрес” АД Славин Янакиев.

Стефан Шоселов, председател на Клуба на работодателя в Стара Загора, акцентира върху това, че днес обединени са излезли и работодатели, и работници, и синдикати: “Това означава, че сме наясно, че заедно ще постигнем много повече, отколкото разединени. Защото ако цената на електроенергията се увеличи, това ще рефлектира и върху работниците и техните семейства. Голяма част от предприятията моментално ще повишат цената на своите продукти – хляб, сирене, мляко. Нека се надяваме, че ако има увеличение на цената на тока, то ще е с минимална ставка. Защото не е по силите ни да поемем увеличения между 15 и 20 процента, както се коментираше. Това е едно ужасно бреме, което никой от нас, с тези финансови възможности, не може да поеме. Не е необходимо да сме милиони излезли на улиците. Необходимо е да сме хората, които са емблематични за града ни, за да покажем, че не се примиряваме и няма да се примирим с това, което в момента се прави. Призовавам ви да не се делим на сини, зелени и червени, да бъдем единни, когато трябва да отстояваме нуждите и правата си.”

“Ние казваме “Не” на увеличението на електроенергията, не на беззаконието, което искат да наложат. С него КЕВР слага прът в развитието на икономиката, на българската промишленост. Но ние казваме “Да” на реформите в енергетиката” – заяви Иван Ленков, изпълнителен директор на Стопанска камара – Стара Загора.

“В месеца между двата протеста ние имахме много активен диалог с всички институции и организации, дадохме изключително обосновани, логични предложения, така че секторът на енергетиката да заработи по-ефективно, без да има необходимост от увеличаване на цената. Ние сме убедени, че има такива ресурси и възможности, и ще продължим да действаме в тази посока” – коментира пред камерите и микрофоните след протеста Олег Стоилов. “Според мен шефът на КЕВР Иван Иванов не си изпълнява ролята да проверява разходите. Той прави аритметически сметки на това, което му се дава. А на него му се дават такива резултати от неефективното управление на енергийната система. Това е нашето убеждение. И по тази причина от наши енергийни специалисти – на обединените индустриалци в България, на обединения бизнес – бяха дадени конкретни предложения, които съвсем разумно показаха какви са пътищата, а те са много и бяха популяризирани достатъчно добре в медиите. Но все пак ние като че ли не бяхме чути. Затова сме тук. Сега очакваме какво ще се случи на 1 август. Имаме някаква надежда, че ще има някаква чуваемост на това, което днес се случва. А се случва нещо уникално в новата история на България. Нямало е такъв случай на обединение на бизнеса и граждани срещу лобизма за запазване на статуквото, за продължаване на тази неефективна форма на управление на енергетиката, която явно е много икономически изгодна за някои. Тези някои са много малко, но съпротивата им е много силна. От наша страна можем да противодействаме единствено като станем още по-организирани и ефективни, със силно изразени граждански действия, които вбъдеще ще продължим да консултираме помежду си. Все пак, надяваме се това да не е необходимо, за да не се наложи да втвърдяваме допълнително нашите форми на протест.

Досега едночасовите ни действия бяха предупредителни. Ние сме готови и на други, но ще действаме координирано, тъй като въпросът е екзистенциален за съществуването на българската икономика.

#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн