Георги Първанов след срещата с премиера Борисов: Съдебната реформа е в задънена улица, проектът трябва да се изтегли и преработи в консенсус

STZAGORA.NET
*
С решение, по предложение на Георги Първанов, за изготвяне на документ във вид на декларация, с който да се изчистят пунктовете, които не получават подкрепа и онези, по които има консенсус в проекта за съдебна реформа, приключи срещата между ръководството на ПП АБВ и премиера Бойко Борисов. Договорката е в четвъртък Народното събрание да приеме декларацията, в която да е разписано, че Конституцията ще бъде променена по три консенсусни за всички партии точки: засилване на ролята на инспектората, разделяне на ВСС на колегии и пряк избор на съдии и прокурори.

Георги Първанов каза, че разчита това решение на Борисов като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за промени, оспорени от АБВ. Междувременно ръководството на АБВ обсъжда евентуалната си подкрепа за промените в Конституцията.

Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012) и председател на ПП АБВ коментира след срещата, че в сегашния си вид съдебната реформа е в задънена улица, а причината е слаб експертен потенциал и арогантно поведение от страна на вносителите. Той заяви, че АБВ на този етап остава на позицията за изтегляне на сегашния проект за съдебна реформа, бърза цялостна преработка на документа и консенсусна работа по нов законопроект, който, според него, би могъл да бъде приет много по-бързо от сега обсъждания. „Активната намеса на министър-председателя сочи, че той се опитва да спаси онова, което е възможно в така създадената ситуация. Стигна се до това, защото очевидно имаше слаб експертен потенциал и едно подчертано арогантно поведение от страна на вносителите и онези, които се явяваха адвокати на реформата – така наречените реформатори“ – коментира Първанов. Той добави, че съгласие по конституционната реформа ще бъде знак към Брюксел за политическата воля на българските парламентаристи и институции.

Снимка 24chasa.bg
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн