Въпроси към клипа с полицаите, биещи момиче

STZAGORA.NET
*
Клипът е много убедителен и шокиращ – човек като го гледа, му идва да обеси биещите момичето полицаи на първото дърво. Направен е с цел да предизвика първична реакция на ярост у гледащите го към полицаите. И аз изпитах такава, и ме държа поне два часа. Майсторска работа.  Но после започнах да виждам като че ли и бели конци. И да си задавам въпроси.

Петима полицаи в една патрулка? Няма начин. Патрулът обикновено е от двама. Значи това, което виждаме, не е началото на екшъна. Значи е имало предистория, която ни е спестена, и по време на която са пристигнали няколко патрулки.

Другаде вече беше отбелязано, че униформите на полицаите са зимни – т.е. клипът е правен преди месеци (както се оказа – на 19 декември 2014 г.), а се пуска едва сега – на 6 юли 2015 г., т.е повече от половин година след инцидента. Освен това – изрязана е значителна част от звука в началото на клипа, в която вероятно е имало словесни нападки от проверяваните към полицаите. Това при положение, че действително е имало такъв случай.

А ако всичко в клипа отначало докрай е чиста инсценировка? Как е възможно това да става в центъра на София, на две крачки от НДК, на гъсто застроената улица “13-ти март” и пред блок, от който един снима и си мълчи, а всички други обитатели липсват? Щом един се е събудил и е започнал да снима, се очаква, че по прозорци и балкони трябва да има поне още 20-30 свидетели. Къде са те? Защо никой не извика, не се обади, не се намеси?! Защо не наизлязоха хора? В момента виждаме как въздейства клипът на всички, които го гледат. Нима във въпросния блок не са се намерили двама-трима мъже, които да се вбесят от случващото се и да се намесят още на момента?

Впечатлява и това, че идеално са подбрани както ракурсът и разстоянието, от които е снимано, така и осветлението, което показва действието, но никакви други детайли, освен служебния номер на патрулката. Лица не могат да бъдат разпознати – нито на полицаите, нито на потърпевшите. Звукът пък от един момент нататък е направо студиен, когато трябва. Има и още подробности, които пораждат въпроси, но няма смисъл да ги изброяваме всичките тук.

С две думи – цялата тази работа е много подозрителна. Не изключвам вероятността да ни се пробутва предварително замислен клип с оператор, сценарист и режисьор.

Каква е целта на занятието? Може би – да предизвика ескалация на напрежението в страната в момент, в който и съседна Гърция е дестабилизирана?

И още нещо: от 0:48 до 1:08 минута като че ли снима втора камера, различна от основната. Ако за основната камера е ясно, че снима някъде от третия етаж, тази втората във въздуха ли виси?! Защото снима не от сградата към улицата, а от улицата към сградата. Много интересно. Две камери – това вече е режисура. Някой да обясни откъде се взе втората камера и как така снима не от сградата, а от въздуха над улицата. Ъгълът е съвсем различен.

При внимателно разглеждане на заснетото от втората камера (0:48-1:08 мин.) се вижда, че тя е стационарна. Монтирана е горе на уличния стълб, под лампата. За това говори фактът, че е заснела сянката на самия стълб, която започва точно под камерата и продължава с разширяване върху фасадата на сградата, откъдето е снимала първата (любителската уж) камера.

Извод: Втората камера не е любителска. Тя е служебна. И не е каква да е, а с възможност за зумване (приближаване и отдалечаване на картината). Наличието на зумване, което виждаме в клипа, показва, че в залата за видеоконтрол някой е наблюдавал картината и е боравил внимателно с камерата – с цел документиране на ставащото. Достъп до записа на такава стационарна камера могат да имат само службите. Те са предоставили записаното от нея на онзи, който е монтирал клипа, оставил е само желаните като въздействие върху зрителите моменти, и го е дал на телевизията.

Втори извод: Клипът е подготвен и излъчен с недвусмислено манипулативна цел: повлияване на обществените нагласи преди местните избори наесен или поне инициирането на брожение, което ще тласне общественото мнение в предварително набелязаната посока.

Като цяло – добър сценарий за провокация с полицейско насилие, но дяволчето е в детайлите. Сценаристите са се издънили, като са включили в клипа кадри от стационарната полицейска камера.

Да, възмутителното полицейско насилие е факт, който заслужава много остро осъждане. Но използването на инцидента за политически цели чрез този внимателно заснет и монтиран клип, при това поднесен в подходящ момент преди местните избори, също е факт. Това са две напълно различни неща.

*
Нека пак да преповторим – в режим на дописване на текста и след като вземам под внимание оставените коментари под него: Случаят има две съвсем различни страни. Едната е фактът на недопустимото полицейско насилие, което ме вбеси и мен, както е вбесило всички, които са гледали клипа. Вторият аспект е – а не се ли търси съзнателно искрата, която ще взриви страната с ефекта на доминото, като за първа плочка броим Гърция, а втората можем да бъдем ние. Преди едни избори преди години имаше драматичен случай с детето на една майка, който силно нажежи обществените емоции. Опасенията ми са да не би с неочакваното раздухване на обсъждания тук случай, 6 месеца апостериори, да се цели нещо подобно.

Подозрително подробно станалото е документирано с видеозапис, който започва далеч преди изострянето на ситуацията, още когато всичко е било спокойно. Кой записва от начало докрай обикновена полицейска проверка, надвесен от прозореца си с камера в ръка над главите на полицаите, ако не е знаел предварително, че ще се стигне до шамари, ритници и викове? Един от възможните отговори е следният: онзи, на когото такъв запис е бил необходим и който е имал много ясна представа какво ще се случи, а след това – кога и какво ще прави с клипа.

Цялата тази история с издевателствата от полицаи над едно българско момиче е потресаваща и неподвластна на здравия разум. Не от един или двама самозабравили се служители на реда. А от цели петима! Толкова е невъзможно това, че поне на мен ми изглежда като нарочно търсено – с цел взривяване на общественото мнение в подходящия за целта момент. Много съвпадения, които пораждат много въпроси.

Камерата може да е една, да е обръщана насам-натам с щека, може да са две – тъмно е, сенки всякакви, трудно е да се прецени, особено без рекогносцировка на място за ширината на тротоара. Не споря. Но е фактът си е факт: подобно загряване на обществените страсти до точката на кипене в чувствителен момент като днешния не е безопасно занимание.

Максим Добрев

Още по темата:
Премиерът Бойко Борисов: Записите с полицейско насилие са атака към правителството – защо се пускат чак сега, въпреки това ще си свършим работата

#

spodelime.com

26 коментари on “Въпроси към клипа с полицаите, биещи момиче”

  • валентина личева wrote on 7 юли, 2015, 18:22

    Не може да ме излъже никой !!!Това е чиста проба лъжа !!!Полицайте в Българиа не са толкова прости ,колкото се опитват да ги оплюят,СОРИ !!!!

  • орлин митев wrote on 8 юли, 2015, 1:49

    За светлината, ракурсът, фокусът и звука – не мога много да коментирам – не съм специалист, но вече и децата знаят, че когато снимаш вечер с телефон, не можеш да очакваш добро качество; звукът обаче не се влияе – освен ако обектът не е в изолирано пространство, или му  запушат устата или го натиснат към земята де …
    И за “втората” камера ще ти дам просто обяснение – може би не си чувал за ‘selfie stick” – хубавите са алуминиеви, не тежат почти нищо и се разтягат над метър и половина – това обяснява и разликата в светлината между двете – вероятно са пробвали с такава, но са се уплашили да не ги видят и са я прибрали … 
    в този ред на мисли – затова и сега са дали клипа – СТРАХ – защото вече не са на този адрес например; или пък защото точно сега могат да му вземат по-добри пари, въпреки, че аз лично с радост /но и страх/ бих го подарил на всички медии …

    п..с. и дори този конкретен клип да се окаже монтаж /шансът за което е е 1 към 1000/, случката вече е призната, а проблемът си е все така наболял и актуален – с или без доказателства за него, всички знаем, че съществува 

  • ТиЛиМаБутнаИлиСамПаднах wrote on 8 юли, 2015, 9:13

    Хеее, много добър анализ , след като вчера надлъго и на широко , обяснявах по соц мрежите , как това не е съвсем така , а и да е билио истина си има причина , днес пак ще гледам клипа по-внимателно  :) 

  • М. Добрев wrote on 8 юли, 2015, 10:06

    Митев, добавката в текста показва и доказва, че втората камера не е била на щека. Прочети внимателно. Закачена е на стълб от уличното осветление под лампата, при това от страната на уличното платно. Така е заснела сянката на стълба, която тръгва от основата му и пълзи с разширяване нагоре по сградата. Добър сценарий за провокация с “полицейско насилие”, но дяволчето е в детайлите. Сценаристите са се издънили, като са включили в клипа кадри от стационарната полицейска камера.

  • Asen wrote on 8 юли, 2015, 10:20

    “O”” ti pisheshtia tezi redove znaeshkli kakvo predstavliavat  raziareni i vaorajeni  policai,na kogo shtese oplachesh,nali pak tiah triabva da viknesh,a sledvashtite shte sa oshte,po-vaorajeni i raziareni.

  • Анонимен wrote on 8 юли, 2015, 13:54

    Много съм впечатлен от статията! Все още има надежда че в нашата страна са останали мислещи хора които разсъждават способни са да изграждат собствено мнение ! Малко са хората които не се подават на първичните си разбирания. Много са наивниците вярващи сляпо на всичко което им поднасят медии и държава….

  • Gogo wrote on 8 юли, 2015, 14:40

    Максиме, къде видя втора камера, обърни я на 180 градуса и ще ти се изясни(ако не можеш, да го направя аз). Прогледни и осъзнай, че милицията са такива, че и по-зле, просто не е имало камери на всякъде. А този случай е един от хилядите.

  • Hassan Kadir wrote on 8 юли, 2015, 14:58

    Hahaha, Kato ne si haresvate policaite hodete malko navan v drugite кolko sa principni

  • Валентин wrote on 8 юли, 2015, 15:11

     Клипът наистина е с  манипулативна цел, да настрои  още по негативно българската общественост, заради протестите на българските полицаи 

  • Pako wrote on 8 юли, 2015, 15:30

    Селфи стик, ама друг път. Как се приближава и отдалечава ако устройството е на метър от снимащия? И какъв е тоя мега неподвижен стик – сякаш е заварен за стената, не трепна дори в ръката на оператора.

  • Ина wrote on 8 юли, 2015, 15:38

    Валентина, как е възможно да напишеш с грешка БългариЯ?!!! Наистина никой не може да те излъже, дори правописът.

  • Няма wrote on 8 юли, 2015, 15:47

    А какво да кажем за простото обяснение, че този клип е пуснат от Господари на Ефира, тоест те може да са иззели кадри и от другата камера и да са направили видеото. Въпросът не е в това, дали е режисирано или не. Въпросът е, че полицията в България си позволява да бъде лесно провокирана и че хората дори си мислят, че това може да е нормално.

    Колкото и да е нагласено видеото се вижда, че момичето и момчето с нищо не предизвикват насилието. Законите са ясни – обиждаш полицай, получаваш административна глоба, а не шамари и блъскане. Боят никога не е решение, още по-малко от полицаи. Тези хора трябва да са тренирани да се справят професионално в такива ситуации, с минимално насилие и вреди.

  • 123 wrote on 8 юли, 2015, 16:06

    Може ли да сте толкова зле ? :D “Специалното”  осветление е от инфрачервената светлина, която всяка модерна видеокамера автоматично активира при нощни снимки. 

  • Няма wrote on 8 юли, 2015, 16:15

    Изводите ти за камерите са абсурдни. Зумването въобще не е нужно да се прави на момента. Всеки, който е гледал записи на камери знае, че можеш да зумваш пост фактум. Да не говорим, че това може да е ефект използван от Господари на ефира, аз мога да направя филмче с телефона си и да го обработя после и да изглежда все едно зумвам.
    Алтернативен извод: Любителското видео е изпратено до Господари на Ефира, те обаче не са ежедневни новини и не публикуват всичко на следващия ден. Започват леко разследване, намират, че има допълнителна камера на улица 13 март, намират кадрите и сглабят видеото.
    Със сигурност има и още 100 други възможни алтернативи.
    Недопустимите факти са: Полицай бие шамар на момче, изненадващо, като последния квартален бигкаджия – незаконно. Полицай нарича момичето пръдла, заплашва я, че ако не млъкне ще я нарита – незаконно. Петима полицаи блъскат и “наритват” момичето – незаконно.
    Всичко друго може да е спекулация, но това са факти, които нямат оправдание, ако ще и Стивън Спилбърг да е бил там и да е режисирал. Полицаите са истински действащи лица, не актьори, това беше потвърдено от МВР, полицейската патрулка също не е от студио “Бояна”, а е истинска, ако тези полицаи са се поддали на провокация, значи не са за тази професия, да стават обикновени улични бойци и да се махат от полицията.

  • М. Добрев wrote on 8 юли, 2015, 17:11

    Нека пак да преповторим – в режим на дописване на текста: Случаят има две съвсем различни страни. Едната е фактът на недопустимото полицейско насилие, което ме вбеси и мен, както е вбесило всички, които са гледали клипа. Вторият аспект е – а не се ли търси съзнателно искрата, която ще взриви страната с ефекта на доминото, като за първа плочка броим Гърция, а втората можем да бъдем ние. Преди едни избори преди години имаше драматичен случай с детето на една майка, който силно нажежи обществените емоции. Опасенията ми са да не би с неочакваното раздухване на обсъждания тук случай, 6 месеца апостериори, да се цели нещо подобно.

    Подозрително подробно станалото е документирано с видеозапис, който започва далеч преди изострянето на ситуацията, още когато всичко е било спокойно. Кой записва от начало докрай обикновена полицейска проверка, надвесен от прозореца си с камера в ръка над главите на полицаите, ако не е знаел предварително, че ще се стигне до шамари, ритници и викове? Един от възможните отговори е следният: онзи, на когото такъв запис е бил необходим и който е имал много ясна представа какво ще се случи, а след това – кога и какво ще прави с клипа.

    Цялата тази история с издевателствата от полицаи над едно българско момиче е потресаваща и неподвластна на здравия разум. Не от един или двама самозабравили се служители на реда. А от цели петима! Толкова е невъзможно това, че поне на мен ми изглежда като нарочно търсено – с цел взривяване на общественото мнение в подходящия за целта момент. Много съвпадения, които пораждат много въпроси.

    Камерата може да е една, да е обръщана насам-натам с щека, може да са две – тъмно е, сенки всякакви, трудно е да се прецени, особено без рекогносцировка на място за ширината на тротоара. Не споря. Но е фактът си е факт: подобно загряване на обществените страсти до точката на кипене в чувствителен момент като днешния не е безопасно занимание.

  • Няма wrote on 8 юли, 2015, 20:41

    Логиката ти е странна. Приемаме, че е търсено това деяние. Кой, по дяволите, освен самите полицаи, ще знае, че те ще започнат да раздават шамари и ритници???
    Вариантите са два: 1. Полицаите са замесени. Ясно е, че не са актьори, защото има потвърждение, че са действащи. Защо тогава биха си рискували работата и бихе се оставили да ги снимат???
    2. Някой, който знае, че полицаите в България са лесно провокируеми и за най-малкото нещо ще започнат да бият някого. Ами в такъв случай, полицаите са за уволнение от доста време, независимо от целта на видеото…
    Цялата ти теория на конспирацията НЯМА мотив, освен извънземните отново да са усетили, че “majka balgaria” става много силна и трябва да бъде възспряна по всякакъв начин.

  • Някой си wrote on 8 юли, 2015, 20:44

    А на някой направи ли му впечетление как един от полицайте, поглежда към камерата на няколко пъти ???

  • Tonev Yordan wrote on 8 юли, 2015, 21:17

    To ne biaha CPCta,ne biaha teftercheta ,ne biaha brymbyri ,i kakvo li oshte ne beshe? samo i samo da se otvleche obshtestvenoto mnenie ot niakoi naistina goliam i bolen problem.I vse toku predi izbori.Mislete de.

  • Анонимен wrote on 8 юли, 2015, 21:50

    Каквото и да е направила не може да пребиват така жената ! Та кво ..те 5 полицая я се държат като путки..

  • Росица wrote on 9 юли, 2015, 10:22

    Аз не изпитах абсолютно нищо, като гледах клипа. Вероятно, защото поражда повече въпроси, отколкото да даде мат’риал за чувства.
    Добро становище. Особено аз, която гледах около 1/4 не си дадох сметка за промяната на ъгъла и на кадъра, но тя е факт, както е факт, че е абсолютно различно снимащо устройство.
    Браво за въпросите и изказаните размисли.

  • Анонимен wrote on 10 юли, 2015, 11:47

    Ясно е , че  целия клип е добре режисиран театър .
     

  • Цветан Петков wrote on 10 юли, 2015, 12:06

    Това е абсурд абсолютен. Може ли авторът или някой от тези, които също са “сигурни”, че клипът е инсценировка да обяснят как действащи служители на МВР правят постановка със служебна кола, в ущърб на службите с цел подриване на правителството и Боко лично? Значи някакви имаче добри служители рискуват работата си, за да се бъзикат с Герб?

  • gena wrote on 10 юли, 2015, 14:01

    I vse pak e fakt as sam svidetel na podoben arest predi godini na svetlo pi tova

  • Холмс wrote on 11 юли, 2015, 16:39

    Е след като ясно вече кой, защо и т.н. и кой записва проверка също – който вика патрула ;)

  • admin wrote on 14 юли, 2015, 9:30

    Това, че съществува полицейско насилие, е едно. Това насилие трябва да се премахне веднъж завинаги, а лъжливите държавни служители под пагон – уволнявани начаса и съдени за лъжесвидетелстване. Съвсем друго е обаче организираното използване на клипове, записани през зимата, какъвто е и този с варненеца, едва сега, когато наближават местните избори. Това е политическа акция. Разграничавайте добре едното от другото. И пак – Варна. В случая с момичето и със скъсания пагон – полицейският началник и дясната му ръка – изтеглен във Варна. Сега оттам идва втори случай на добре документирана полицейска издънка. Сякаш нарочно организират свръхтъпи издънки, които някой услужливо записва с камера отстрани, за да бъдат хвърлени на публиката в необходимия момент. Просто чакаме следващите елементи от новата кампания против Борисов. Първата беше доста интензивна и доведе до падането на кабинета му. 


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн