В Казанлък отбелязаха Еньовден с ритуали, песни и наричания

STZAGORA.NET
*

На 24 юни в Етнографски комплекс „Кулата“ в Казанлък бе отбелязан Еньовден. На същата дата Православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител.

Обичаите за Празника на билките бяха пресъздадени от Клуб за здраве „Белите рози“ и техните гости от град Шивачево – Клуб „Народни будители“. Организатор на събитието е Община Казанлък.

Рано сутринта преди изгрев слънце членовете на двата клуба бяха набрали билки и с тях, с песни и наричания, с Еньова булка, с преминаване под еновския венец, с настроение и празничност пресъздадоха народните обичаи за Еньовден.

Смята се, че на този ден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Жените ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за „болестта без име“.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги поименно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена.

Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек.С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн