РИОСВ – Стара Загора се включва в седмото международно преброяване на белия щъркел

STZAGORA.NET
*

*
В рамките на месец (15 юни до 15 юли) се провежда 7-мото Международно преброяване на белия щъркел.

Експертите на Регионалната инспекция в Стара Загора ще участват в преброяването, като по график ще извършат посещения във всички населени места на 6 общини – Стара Загора, Чирпан, Мъглиж, Николаево, Гурково и Братя Даскалови. Преброяването ще стартира на 23 юни от община Братя Даскалови и ще приключи на 14 юли в община Чирпан.

Преброяването на белия щъркел в България се извършва по методика за мониторинг към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. На място, екип от експерти, чрез GPS, ще взема точни координати на идентифицираното гнездо и в полеви формуляр ще отразява информация за броя на гнездата, броя на заетите гнезда, размножаващи се двойки, броя на малките и др.

При посещенията си в населените места, експертите ще установяват контакт с кметовете и местните жители, за да съберат възможно най–точната информация за местонахождението и броя на гнездата в и извън населените места.

Инициативата е стартирала през 1930 г. и се провежда веднъж на 10 години. В България координатор на преброяването е Българското дружество за защита на птиците. Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Чрез тази инициатива се цели да се установи състоянието и опазването на популацията на белия щъркел.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн