Светът припозна Казанлък покрай Празника на розата

STZAGORA.NET
*
Президентът на Република България и трима министри от правителството уважиха тържествата
*

*
Празникът, който сбъдна мечти и донесе поредица от хубави новини за Казанлък – такъв ще остане Фестивалът на розата ’2015. Той премина под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която даде идеята 112-годишният празник да кандидатства за вписване в списъка на нематериално културно наследство на Световната организация.

Казанлък сбъдна мечтите на хиляди хора от цял свят да се потопят в неповторимата атмосфера на Долината на розите, да вдъхнат от аромата на маслодайната роза, да се закичат с китни розови венци, да се хванат на хорото, да опитат от витата баница на хората от този край или просто да се насладят на феерията от ритми и цветове в Карнавалното шествие. Туристи и приятели от Европа, САЩ, Китай, Япония бяха гости на Казанлък в кулминационните дни на Празника на розата. Градът буквално преливаше от хора, които истински се забавляваха и пълнеха сърцата си с емоции и красиви спомени.

Празничните дни донесоха и много хубави новини за жителите на Казанлък. Сбъднаха се три мечти – вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова специално дойде в града на розите, за да засвидетелства своето уважение към талантливите деца на града. Тя участва в церемония по първата копка на Националния център по природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“. Сбъдна се и мечтата на Почетния гражданин на Казанлък скулптора Доко Доков да бъде съграден паметник на приятелството между българския и японския народ. Неговата последна творба „Японката“ бе издигната на 5 юни в центъра на града в присъствието на министъра на туризма Николина Ангелкова и на посланика на Япония у нас Н.Пр. г-н Такаши Коидзуми. Третата сбъдната мечта е на фотографите на Казанлък. Първият Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства отвори врати, като се превърна в желан и дългоочакван подарък за талантливата фотографска гилдия в града на розите.

Към тези сбъднати мечти можем да прибавим и реалността – Казанлък е първият необластен град в България, в който бе открит пресклуб на БТА.

Добрите новини дойдоха от ръководството на държавата. Президентът на Република България Росен Плевнелиев категорично заяви в словото си, че розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви подкрепата на Правителството за реализиране на инфраструктурни проекти в община Казанлък и посочи конкретни цифри за това – 1.3 млн. лева ще бъдат осигурени за изграждане на нов Музей на розата, 1 млн. лева допълнително ще получи Община Казанлък за обекти по ОПРР за подобряване на градската среда и 20 млн. лв. по новата програма „Региони в растеж“ ще бъдат инвестирани в общината за градска среда, градски транспорт, образователна,социална и културна инфраструктура.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева също донесе добри вести – за първи път от тази година в новия програмен период производителите на традиционните български сортове маслодайна роза ще получат допълнителна подкрепа в рамките на компенсаторните плащания по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

В своето слово кметът на община Казанлък Галина Стоянова подчерта: „Казанлък все повече се утвърждава и доказва в световен мащаб. Той се превръща в място, което хора от всички континенти с нетърпение очакват да видят и да се докоснат до неговата уникалност. Богат на история и древна култура, носещ духа на възрожденците и на стотиците талантливи творци – художници, писатели, поети, музиканти, водещ в редица сфери на обществения и икономическия живот като образование, култура, спорт, промишленост, туризъм, днес Казанлък се развива все по-динамично. Той се вписва в съвременната история на Европа и света по най-достойния начин и това се дължи на всички, които живеем, работим и обичаме този град. Нашият празник, който вече 112 години посвещаваме на красотата и успеха, е именно за това – за казанлъшката маслодайна роза, за неуморния труд на розопроизводителите и розопреработвателите в регион Казанлък, за хората в тази Благословена Долина, които градят своето бъдеще с много ум, инициативност и увереност.“
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн