Болница „Тракия“ първа в България се включва в проект на Световната здравна организация за високи стандарти на хигиена

STZAGORA.NET
*


*
Знаете ли, че когато си мием ръцете, един от палците винаги остава не съвсем чист? Същото се отнася и за върховете на пръстите. Това са нака наречените „сиви зони“ при извършването на дезинфекция на ръцете. Затова днес – 5 май, Световният ден за хигиена на ръцете, по инициатива на Болница „Тракия“ студенти по медицина от Тракийския университет проведоха демонстративно масово дезинфекциране на ръцете, спазвайки задължителните правила при работа в болнични условия. В инициативата се включиха и студенти от специалността „Здравни грижи“, както и лекари и медицински сестри от отделенията на Болница „Тракия“, представители на РЦЗ-Стара Загора, катедра „Епидемиология“ към ТрУ и журналисти. Всички участници в масовата дезинфекция на ръце дори си направиха тест, дали са постигнали добър резултат, чрез специален уред с ултравиолетови лъчи. Местата по ръцете, които изглеждат тъмни в апарата, не са добре измити. А има ли такива, процедурата се повтаря.

Проявата е част от инициатива на Световната здравна организация за ограничаване на вътрешно-болничните инфекции в световен мащаб. Тази година тя се провежда за 10-та поредна година. Датата 05.05 е избрана неслучайно – символизира петте пръста на двете ръце, обясни д-р Валентина Цанева, болничен епидемиолог и инфекционист на лечебното заведение. Под нейно ръководство в Болница „Тракия“ е изградена цялостна система с възможност за дезинфекция на ръцете на медицинския персонал във всяко едно от отделенията. Двете болнични сгради разполагат с достатъчно на брой модерни санитарни помещения, разположени „на една ръка разстояние“. Съотношението брой легла – брой умивалници в Болница „Тракия“ напълно покрива европейските здравни норми.Например, в отделението по анестезия и интензивно лечение (ОАИЛ) всяко легло е оборудвано с дезинфектиращ флакон. В двата края на интензивния сектор има умивалници с дезинфектанти и санитарни материали. Хирургичния блок на болницата разполага с безконтактни системи за дезинфекция на ръцете. Студенти, представители на РЗК и журналисти имаха възможност да се уверят, че всички ключови места в болницата са оборудвани с кътове за дезинфектиране на ръцете така, че да бъдат спазени петте задължителни правила при работа в болнично заведение.

„Изградената вече система е нещо много важно, но е само база, върху която ще продължим да работим с непрекъснато обучение на персонала как правилно и редовно да дезинфекцира ръцете си. Ще изградим специални звена, които ще контролират този процес“ – поясни д-р Цанева.

По този начин Болница „Тракия“ става първата болница в България, която се включва в проект на Световната здравна организация за установяване на високи стандарти на хигиена в болничните заведения. Така Болница „Тракия“ се стреми да бъде положителен модел по отношение на хигиената на ръцете за другите лечебни заведения и да се утвърди като лидер в провеждането на образователни кампании за хигиена на ръцете.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн