Белошипите ветрушки в Спасителния център и в Сакар започнаха да снасят яйцата си

STZAGORA.NET
*

*
Първите яйца за тази година вече са снесени в Спасителния Център и Модула за освобождаване и адапатция в Сакар.

Размножителният сезон за белошипите ветрушки навлиза в най-важния си етап и първите няколко яйца вече са снесени. Както и през миналата година, първите родители сдобили се с яйца са една от възрастните двойки в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора. Това са едни от първите белошипи ветрушки, които участват в програмата за възстановяване на гнезденето на белошипата ветрушка в страната. Преди няколко дни те снесоха първото си яйце, и днес вече имат 3 яйца в гнездилката си.

Един ден по-късно от тях започнаха да снасят яйцата си и птиците от друга двойка в адаптационната клетка в с. Левка в Защитена зона Сакар. Те, от своя страна, вече имат 2 яйца.

Всички тези птици имат много важна роля в проекта на Зелени Балкани – “Възстановяване на белошипата ветрушка”, като от тях се очаква да осигурят млади птици за освобождаване в природата. Особено значима е ролята на възрастните птиците от Модула за освобождаване. От тях се очаква също така да контактуват с младите птици за освобождаване и да изграждат у тях инстинкт за привързаност към района.

Благодарение на специално изграденото видеонаблюдение екипът има възможност да извършва детайлни наблюдения на птиците, тяхното поведение и местата, в които гнездят. Чрез малки камери, прикрити в гнездилките, експертите получават информация за птиците, без да ги безпокоят директно и в същото време така се получават актуални данни за това какво точно се случва в момента с всяка една от двойките.

Данните от видеонаблюдението показват, че първите 5 яйца за тази година са вече факт, а също така разкриват, че в Центъра има поне 7 сформирани двойки, които предстои да снесат яйца и да отгледат поколение.

За екипа на Зелени Балкани предстои поредното натоварено лято и полеви сезон, изпълнен с много надежди и очаквания в природата на България успешно да полетят още белошипи ветрушки.

Вижте повече във видеоклипчето на https://www.youtube.com/watch?v=7P5YaePTHSs
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн