Представят в Болница “Тракия” първия в света автоматичен инжектор на СО2 за периферна интервенционална ангиография

STZAGORA.NET
*
Работната среща по темата е на 16 и 17 април
*

*
Първият в света автоматичен инжектор на контрастни вещества на периферно-съдово ниво – Angiodroid®, ще бъде представен на 16 и 17 април в ангиографската зала на сектор „Инвазивна кардиология“ в Болница „Тракия“ Парк. Инжекторът дава възможност да се използва като контрастно вещество щадящия пациентите медицински въглероден двуокис, вместо традиционнните течни контрастни вещества на йодна основа. Йодните контрасти са високомолекулярни съединения с голям вискозитет и при продължителна употреба увреждат бъбреците. Използването им не е препоръчително при пациенти с бъбречна недостатъчност или с алергична чувствителност към йод, хипертония, диабетни заболявания, с висок креатинин, контрастно индуцирана нефропатия и други.

Инвазивните кардиолози на Болница „Тракия“ д-р Борислав Борисов и съдовият хирург доц.д-р Димитър Петков, дм, ще демонстрират прилагането на инжектора в реални условия в екип с представители на фирмата производител Angiodroid® S.r.l Bolognia, Italy. Демонстрацията ще бъде предавана на живо чрез видеовръзка в зала „Тервел“ на Парк-Хотел „Стара Загора“, където ще се състои работна среща на тема „Angiodroid® – първият в света автоматичен инжектор на СО2 в клиничната практика“ с участието на водещи съдови специалисти от страната. Срещата е организирана от официалния дистрибутор на Angiodroid® за България „Док Интернешънъл КБ“ ЕООД.

На срещата са поканени водещите български специалисти в съдовата хирургия и инвазивната кардиология от държавни и частни болници. Така Болница „Тракия“ става първото в страната здравно заведение, което внедрява в лечебната си практика използването на автоматичния инжектор Angiodroid®.

Поглед в историята:

Използването на въглероден диоксид (CO2) като контрастно вещество започва още през 70-те години в САЩ при ангиография за високорискови пациенти с непоносимост към йод или бъбречна недостатъчност. С навлизането на цифровите технологии в образната диагностика използването на СО2 като контрастно вещество става възможно в различни области на ангиографията. Газът има огромни предимства при пациенти със свръхчувствителност към йодните контрастни вещества, при пациенти с бъбречна недостатъчност, диабетни заболявания, хипертония, висок креатинин, контрастно индуцирана нефропатия.

Поглед в бъдещето:

Автоматичният инжектор Angiodroid® свежда участието на лекаря до минимум. С едно натискане на бутон се постига нужната концентрация, която оцветява съда и дава възможност на лекаря да вземе решение за реваскуларизация или не. Аngiodroid® има три основни области на приложение – интервенционна радиология, интервенционна кардиология, съдова хирургия.

След като се инжектира в кръвоностната система поведението на CO2 е напълно различно от това, което прави йодният контраст – въглеродният двуокис не се смесва с кръвта, той измества кръвта в кръвоносните съдове !!! Ангиографските изображения се появяват в негатив, а не в позитив, както при инжектиране на йодния контраст. СО2 е 20 пъти по-разтворим от O2, бързо се разтваря в кръв. Изхвърлянето на CO2 е много бързо. Извежда от тялото ни чрез белите дробове при издишване без негативен ефект върху бъреците.

Angiodroid® e подходящ за патология на съдовете под диафрагмата. Това означава, че той може да бъде използван при емболизация на тумори, на черен дроб, емболизация на миоматозна матка, емболизация на уголемена простата, феморална артерия, диабетични стъпъла и други. За разлика от контрастите на йодна основа СО2 се излъчва веднага от организма и спестява на пациента и лекарския екип профилактиката за контрастна нефропатия и ред процедури, които без автоматичния инжектор се правят заради токсичните действия на контрастите в организма и удължават престоя на пациентите в болницата.

Работната среща:

Работната среща ще започне в на 16 април (четвъртък) в 14 часа в зала „Тервел“ на Парк-хотел “Стара Загора” с модератор д-р Мариела Синджирлиева-Арабаджиева от Болница „Тракия“ на тема „СО2 в интервенционалната радиология – минало, настояще, бъдеще“.

В 14,30 ч.: г-н Лука Монти, продуктов мениджър на Angiodroid® S.r.l Bolognia, Italy „Angiodroid®, ще представи лекцията си „Първият в света автоматичен инжектор на СО2 в клиничната практика“.

От 15,30 ч. ще започне демонстрацията „на живо“ с директно излъчване от ангиографската операционна на Болница „Тракия“ Парк с демонстратори: доц. д-р Димитър Петков – ръководител “Съдова хирургия“, д-р Борислав Борисов – ръководител „Инвазивна кардиология“.

На 17 април участниците в работната среща ще имат възможност да разгледат Болница „Тракия“.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн