Главният търговски представител на посолството на Турция посети Стара Загора

STZAGORA.NET
*

*
На посещение в Стара Загора беше г-н Мехмет Сазак, главен търговски представител на посолството на Турция в България (вдясно на снимката). Той посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора и се срещна с председателят й Олег Стоилов. На срещата присъстваха още зам.- председателят на Палатата Красимира Соколова и Ниази Гиргин, представител на Турско-българската търговско-индустриална камара.

В проведения разговор беше отбелязано възходящото развитие на сътрудничеството между предприемачи от Старозагорския регион и турски бизнесмени, но по общата оценка, съществуващия потенциал е много по-голям и би могъл да се реализира с по-добра координация и активност на работодателските организации и търговските представителства на двете страни. Въпреки че област Стара Загора не граничи с Турция и не може да се възползва от трансграничните европейски програми за насърчаване на икономическото сътрудничество, регионът ни има много конкурентни предимства, в т.ч. много добра транспортна инфраструктура, балансирано и добре развити икономически сектори, научен потенциал, затова към него се проявява инвестиционен и търговски интерес от турска страна. В това отношение България има сериозна конкуренция от близки балкански стани, като Македония и Румъния, в които инвеститорите получават активна административна подкрепа и пакет от стимулиращи условия, от които трябва да се учим, стана ясно по време на срещата.

Беше отбелязано, че Стара Загора се развива като изложбен и фестивален център с международно значение, с изложения като БАТА АГРО, Фестивала на виното и културното наследство Августиада, като и с големите културни фестивали, на които има турско участие и посещение, но потенциалът е много по-голям. И тук, с общи и координирани действия би могло да има много по-добър резултат.

Традиционно добро е посещението на турски панаири и изложения от страна на старозагорския бизнес, за което турската страна предоставя много добри облекчения и стимули. Тези мерки могат да бъдат пример за българските институции, как ефективно да се помага на бизнеса. Беше постигната договореност за по-добро съдействие и координация между Палатата, Клуба на работодателя и Търговския отдел на Турското посолство в България за информиране и логистична подкрепа при организиране на бизнес мисии и посещения на панаири изложения в България и Турция.

Отбелязано беше и доброто сътрудничество между двата едноименни Тракийски университета от Стара Загора и Одрин и възможността за още по-добро му развитие, в партньорство с бизнеса и организации, като Националната академична мрежа и Регионалаен академичен център Стара Загора.

Турските гости обърнаха внимание на голямата роля на Одринската стокова борса за търговията в Балканския регион, от която може много повече да се възползва старозагорския бизнес. Договорено беше засилване на информационното и логистично партньорството и в това направление. Беше дискутирана и идеята за организиране на представителство на борсата в Стара Загора.

Отново от турска страна беше повдигнат въпроса за облекчаване процедурата по издаване на български бизнес и туристически визи, което би довело до сериозно увеличаване на търговските контакти и броя на турските туристи в България. Това е особено важно в настоящата сложна международна и рискова за българския туризъм обстановка. Като пример бе дадена добрата гръцка практика, страна също от Европейския съюз, която след въвеждане на визови облекчения напълни Северна Гърция с турски туристи.

Олег Стоилов обеща да продължат усилията, съвместно с БТПП и други бизнес организации за решаване на този проблем.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн