Горите в Старозагорска област се стопанисват добре, всички сечи са регламентирани

STZAGORA.NET
*

*
В навечерието на Седмицата на гората, която тази година ще премине под мотото “Гората – мост към бъдещето”, Регионалната дирекция на горите (РДГ) в Стара Загора отчете, че добитата дървесина е два пъти по-малко от средния прираст, който за миналата година е 526 хиляди куб.м стояща маса.

След 2011 година, когато бе приет новият Закон за горите, дирекцията има само контролни функции. На територията й има пет горски и едно ловно стопанство. Площта, която те заемат, е 171 хектара. Основната цел пред ръководсвото е да бъде променено съотношението между широколистните и иглолистните гори, което вече е 75 на 25 на сто в полза на широколистните насаждения.

През последните 110 години новите гори са нараснали двойно. Те заемат 900 хиляди дка от всички 1 710 000 дка в старозагорския регион. От тях 88 на сто са държавни, 4 процента – общински и 8 на сто са собственост на физически лица. Залесената площ е 160 хиляди хектара, средната възраст на горите е 43 години, средният годишен прираст – 3,3 куб.м на хектар.

Според Петър Заяков – директор на РДГ, българите стопанисват не по-зле от другите европейски страни зеленото си богатсво. 14 на сто от горите в старозагорски регион са защитени при 5% за страната. Те са концентрирани около източниците за питейна вода и местата за отдих.

90% от ловната площ се стопанисва от дружинките, а останалите 10 процента – от държавата. Относителният дял на сърните и дивите свине се запазва – по 4 хиляди от всеки вид. Броят на благородните елени нараства, и то предимно в дивечовъдните участъци. Популацията на дребния дивеч се запазва, но не е достатъчен броят на зайците, фазаните и яребиците. Набюдава се тенденция на увеличение на броя на вълците и особено на чакалите, които са достигнали 4607. Мечките са между 60 и 65 в горите на региона и редовно се наблюдават.

22 са спечелените медали за отстрелян дивеч през миналата година. От тях 5 са златни.

Броят на съставените актове на бракониери – около 600, се запазва. 120 са изпратени в прокуратурата. 10 на сто от тях са с издадени присъди. Отнети са 75 каруци, 19 коня, 17 моторни превозни средства и 17 велосипеда. Нарастват и събраните пари от наказателните постановления. Като процент те са 56 на сто, а като сума – 22 232 лева.

7000 са лесовъдите, които работят в старозагорския регион.

Седмицата на гората започва на 2-ри и ще продължи до 9-ти април. Основните събитията от програмата ще бъдат във Велико Търново и в Казанлък.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн