Левицата в Общинския съвет – против продажбата на земи и предоставянето на имоти

STZAGORA.NET
*

*
Общинските съветници от левицата в Стара Загора за пореден път се обявиха против продажбата на земеделски земи в старозагорските села. Те направиха това на традиционната си пресконференция преди редовното заседание на Общинския съвет, което ще се състои на 26 март. 27 от общо 84 са точките в дневния ред, които са свързани с такива предложения за общо 860 декара земя, коментира Борис Боричев, председател на групата на БСП и коалиция в местния парламент (вдясно на снимката).

Боричев акцентира върху предложението да бъде продаден парцел от 120 дка в землището на с.Малка Верея. Съветниците от БСП и коалиция се съмняват, че предназначението на този терен ще бъде променено и там вбъдеще ще бъдат построени вили. Така община Стара Загора ще загуби имот, от който може самата тя да печели, заяви той. Подобни примери има и в други села – в Бенковски около 170 декара, в с. Пшеничево – около 160 дка, в Горно Ботево – 130 дка.

Съветниците от левицата не са съгласни и да се предоставя безвъзмездно собственост за ползване от спортни клубове и неправителствени организации, каза Борис Боричев, като посочи депозирано заявление от клуб по стрелба с лък за ползване на база в кв. “3-те чучура”, както и от неправителствена организация, регистрирана преди няколко месеца, която иска да ползва безвъзмездно имот в парк “Бедечка” за развитието на различни спортове.

Борис Боричев припомни, че преди три месеца тяхната група е внесла предложение да отпадне задължителната такса от 15 лв. за децата в предучилищна възраст, но досега то не е намерило място в дневния ред на сесиите. Но друго тяхно предложение е било одобрено, а именно през следващата година разходите за закупуване на учебните помагала за първа и втора група на целодневните детски градини да бъдат поети от общината.

Съветниците от левицата коментираха и отчета за касовото изпълнение на общинския бюджет за 2014 г. Според Ивайло Начев събираемостта от данъка върху превозните средства и от туристическия данък е под 100 процента. Неизпълнение имало и при таксите за ползване на пазари и тържища.

Валентина Бонева – председател на общинския съвет на БСП в Стара Загора, съобщи, че имената на кандидатите на БСП за кмет и за общински съветници ще бъдат ясни през юни, след одобрение от Националния съвет. Критериите за номинацията им за бъдещ градоначаник са той да бъде разпознаваем, с богат управленски опит и да има виждане за развитието на общината в дългосрочен план. Освен това трябва да има разбирането, че Стара Загора е не само инфраструктура и целта не е единствено да бъдат усвоявани пари от европроекти. В общината трябва да се създадат възможности за развитието на икономиката. Това трява да бъде приоритет пред местната власт, според Валентина Бонева.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн