Гирлянд на славата ще води празнично шествие по повод Деня на Тракия в Стара Загора

STZAGORA.NET
*

*
Гирлянд на славата, дълъг 30 метра, ще води празнично шествие по бул. „Цар Симеон Велики“, посветено на Деня на Тракия. То ще бъде придружено с традиционния военен ритуал и ще се проведе в навечерието на празника – 25 март, съобщиха на пресконференция организаторите. За поредна година Община Стара Загора, съвместно с Тракийско дружество „Одринска епопея” – Стара Загора и Съюз на офицерите и сержантите от запаса, тържествено отбелязва 26 март – Ден на Тракия и годишнината от Одринската епопея.

Гирляндът ще бъде пренесен от парк „Тракия“ , по северното платно на бул. „Цар Симеон Велики“, до парк „Александър Стамболийски“ („Алана“), където ще обгърне паметника на загиналите във войните старозагорци. Шествието ще бъде предвождано от Военния духов оркестър, следван от двадесет военнослужещи с Гирлянда на славата и знаменна група. В парк „Тракия“ ще бъдат поднесени цветя пред паметник „Одринска епопея“ и пред паметниците на Никола Каишев и на капитан Петко войвода, съобщи на пресконференция Петра Мечева, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“.

Тази година целта ни е да направим празника нестандартен, да има повече дух и да вдъхнем на хората ентусиазъм, поясни зам.-кметът Иванка Сотирова. директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Ивелин Керанов обеща още изненади за повдигане на патриотичния дух на старозагорци, както това се случи по време на Националния празник – 3 март в Стара Загора, когато 300-метровият национален флаг беше пренесен от центъра на града и издигнат на паметника-светиня на Самарското знаме. Подп. Стефан Горчев увери, че ентусиазмът от онзи ден още не е напуснал близо 400-те военннослужещи от бригадата, които се включиха в церемонията тогава.

На 26 март 1913 г. (13 март ст.ст.) Българската армия превзема Одринската крепост по време на Балканската война (1912-1913), което донася свободата на тракийските българи. 26 март влезе в Културния календар на Република България и бе обявен за официален празник с Постановление № 62/23.03.2006 г. на Министерски съвет.

ПРОГРАМА:

22 март /неделя/

10.00 ч. Драматичен театър
Заключителен концерт на XV-ти Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ Стара Загора 2015г, посветен на 26 март-Деня на Тракия и Одринската епопея

25 март /сряда/

17.30 ч. – Поднасяне на цветя в Парк „Тракия“ пред паметник „Одринска епопея“ и пред паметниците на Никола Каишев и на Капитан Петко Войвода

18.00 ч.- Празнично шествие с Гирлянд на славата от парк „Тракия“ , по северното платно на бул. „Цар Симеон Велики“, до парк „Александър Стамболийски“ /парк „Алана“/. Шествието се предвожда от Военния духов оркестър на Втора тунджанска механизирана бригада, следван от двадесет военнослужещи, които носят 30-метров гирлянд на славата, знаменна група, представители на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, ученици и много граждани.

18.30 ч. – Тържествен военен ритуал с полагане на венци и Гирлянда на славата пред „Паметник на загиналите във войните старозагорци“ в парк „Александър Стамболийски“
Концерт на родопски каба гайди.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн