В момента: много мощна планетарна геомагнитна буря

STZAGORA.NET
*
Това е може би най-мощната геомагнитна буря от началото на 24-я слънчев цикъл
*

*
В момента е в ход може би най-мощната геомагнитна буря от началото на 24-я слънчев цикъл т.е. от 6 години насам. По-мощна от нея евентуално би могла да се окаже една геомагнитна буря от август 2011 г., но това може точно да се установи, след като настоящата буря завърши. Между 14 ч и 17 ч българско време днес 3-часовият планетарен Kp-индекс достигна бал 8 (много мощна геомагнитна буря; бал G4). Над някои полярни станции (например Анкоридж, Аляска) местният K-индекс достигна най-високия бал 9 (екстремално мощна геомагнитна буря).

Над полярните и субполярните райони на Земята вече се наблюдава мощна аврорална активност. Обстановката е много опасна за здравето на голяма част от хората и техническата инфраструктура на високи и средни ширини. Във връзка с това напомняме на посетителите на нашия сайт да обърнат специално внимание на публикуваната “резидентна” информация за потенциално опасни явления, свързани с “космическото време”. Препратки към нея в нашите бюлетини даваме винаги с линка “(***!!!***)”, когато на Слънцето или в околоземния космос възникнат условия за потенциално опасни явления. Има значителна вероятност и през следващите няколко часа критичните условия да се запазят.

Днешната много мощна геомагнитна буря започна призори в резултат от срещата на Земята с облак изхвърлена от Слънцето на 15 март в резултат на C9-изригване коронална маса (CME). Очаква се тя да затихне или поне да намали мощността си утре.

HELIOTARAXY.COM
Център за слънчев и
слънчево-земен мониторинг
Стара Загора
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн