Сътрудничество на Тракийския университет в Стара Загора с американски висши учебни заведения поиска кметът Живко Тодоров

STZAGORA.NET
*


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска сътрудничество между Тракийския университет и американски висши учебни заведения. Това стана днес по време на проведената в зала „П.Р.Славейков“ в общината регионална кръгла маса на тема “САЩ-България: Икономическо партньорство за повече бизнес възможности”, която се провежда в Стара Загора.

„Община Стара Загора оценява като изключително важно партньорството с Посолство на САЩ и Американска търговска камара, заяви кметът Живко Тодоров. С посланик Марси Б. Рийс обсъдихме сътрудничество в сферата на образованието и културата и се надяваме Тракийският университет да си сътрудничи с американски университети, за да могат наши студенти да получат квалифицирано образование в САЩ. Като домакин на семинара съм удовлетворен от възможността бизнесът на Стара Загора да направи контакти с представителите на Американското посолство и Американската търговска камара. Стара Загора е сред водещите градове по показател бизнес-развитие. Тук има добре организиран бизнес, а партньорството между бизнеса и местната власт е много важно и полезно за всички граждани. Община Стара Загора винаги ще го подкрепя, за да има повече ползи за обществото. Само така можем да задържим младите хора тук“, заяви в приветствието си към участниците във форума кметът.

В проведената преди това среща Живко Тодоров се обърна към НП Рийс с думите – „Моля ви, направете така, че повече млади хора да могат да дойдат и да видят действителността във вашата държава, защото те са тези, които могат да направят реформи и да променят ситуацията в нашата страна“. Тодоров настоя още за осъществяване на връзки между Тракийския университет и американски висши учебни заведения.

На български език американският посланик Марси Рийс приветства участниците във форума и благодари за сърдечното посрещане в града, който по думите й „съчетава древна история и модерни технологии”. Посланик Рийс изтъкна, че „България е привлекателно масто за американските инвеститори с атрактивния си плосък данък, заплатите и добрите човешки ресурси и определи като добър бизнес обмена между двете страни за изминалата година. Тя оцени високо работата на американските компании AES и КонтурГлобал, които работят в региона. “Радвам се, че успях да дойда и лично да се запозная с дейността на американските компании в Стара Загора. Щастлива съм да видя, че те допринасят за енергийната сигурност и диверсификация, стриктно се придържат към екологичните стандарти, подкрепят регионалното развитие чрез различни социални програми и откриват работни места в общността.”

За нас като Търговска камара стои целта да се запознаем с местния бизнес, а той с нас. Не може всичко да се случва само в столицата. Ние ще споделим с вас нашите знания, а когато чуждите инвеститори ни питат – „освен София, какво друго?“, да можем да им кажем – страната и по-специално Стара Загора, елате да инвестирате”, каза при откриването изпълнителният директор на Американска търговска камара в България Валентин Георгиев.


#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн