“Берое” с първа победа над ЦСКА от 25 години. Заралии извоюваха 0:1 като гости и си осигуриха място в шестицата

STZAGORA.NEТ
*

*
„Берое“ постигна първа победа в историята си на стадион „Българска армия“, надделявайки днес с 0:1 на състава на ЦСКА, съобщи beroe.bg. Въпреки влошените атмосферни условия в последните часове в столицата и падналия сняг, беройци изиграха изключително силен двубой, в който проявиха истински характер и мъжество. Единството попадение в двубоя бе дело на Аласан Н’Диайе в 74-та минута на срещата. Това бе и първа победа над „армейците“ в шампионатен двубой от 25 години насам. С успеха си днес „Берое“ постигна 4 победи от 4 играни мача над столичните тимове в София без нито един допуснат гол в тези мачове. (Видео от срещата 4:21 мин. – тук >>>)

ИЗХОДНА ПОЗИЦИЯ

В миналия кръг на първенството заралии надделяха с категоричното 3:0 на състава на „Локомотив“ (Пловдив), а в същото време ЦСКА отстъпи на столичните „железничари“ с 2:0.

Преди съботния двубой, след изиграването на 20 шампионатни срещи „Берое“ заемаше петото място с актив от 34 точки, а „армейците“ окупираха върха с 10 пункта повече.

ПРЕДИ МАЧА

Предвид лошите метеорологични условия и натрупания сняг върху терена на стадион „Българска армия“ провеждането на двубоя бе под въпрос до техническата конференция, на която обаче стана ясно, че мачът ще се състои и двата отбора излязоха точно в 17 часа на почиствания през целия ден терен, като в акцията се включиха предимно феновете на домакините.

Спрямо предния кръг на „А“ група в тима на ЦСКА се наблюдаваха две промени в стартовия състав, като на местата на Маркиньос и Жуан Фелипе като титуляри започнаха Марио Бъркляча и Борис Галчев. На отстрещния лагер, в отбора на „Берое“ Петър Хубчев заложи на Аласан Н’Диайе в центъра на терена за сметка на наказания Самир Аясс, получил своя пети жълт картон преди седмица в срещата срещу „Локомотив“ (Пловдив).

ДОМАКИНСКИ НАТИСК В НАЧАЛОТО

В 6-та минута Неманя Милисавлевич центрира отляво в пеналта, но Иво Иванов предотврати опасност пред вратата на Благой Макенджиев, изчиствайки топката с глава пред погледа на Аурелиен Жоаким.

Две минути по-късно Венцислав Василев напредна по десния фланг и центрира в наказателното поле, където, обаче, стражът Макенджиев бе съобразителен и улови.

В ответната атака Жуниор Мапуку стреля изненадващо от далечна дистанция, но не намери целта.

Тончи Кукоч организира атака по левия фланг в 9-та минута, преминавайки през Атанас Зехиров и Георги Костадинов, а в последствие центрираната топка бе изчистена с глава от Веселин Пенев.

Две минути по-късно отново Кукоч стреля от 20 метра фронтално на рамката на вратата, но след рикошет в тялото на Владимир Зафиров топката напусна терена в ъглов удар.

Секунди след това Марин Оршулич нанесе удар от 30 метра, но изстрелът му бе блокиран. В последствие тя попадна в Неманя Милисавлевич, който стреля повторно от далечна дистанция, но и този път Благой Макенджиев бе неколеблив и улови.

СЪПРОТИВАТА НА „БЕРОЕ“

В 15-та минута Жуниор Мапуку получи кълбото с дълъг пас, финтира Александър Тунчев и стреля, но Якуб Дивиш прояви добър рефлекс и изчисти в ъглов удар.

Три минути след това Георги Костадинов подаде към Жуниор Мапуку, но този път ударът на конгоанеца бе неточен.

Тончи Кукоч изпълни пряк свободен удар в 22-та минута. Заложената на 35 метра от вратата топка първо срещна тялото на централния бранител Владимир Зафиров, а след това Благой Макенджиев се опита да улови кълбото, но не успя и изчисти в ъглов удар.

След точно половин час игра Салим Керкар нанесе страхотен изстрел от далечна дистанция, но след рикошет в тялото на Тончи Кукоч кълбото напусна терена в корнер.

В 33-та минута Аурелиен Жоаким засече с глава центрирана от ъглов удар топка, но я прати над целта.

Три минути по-късно Аласан Н’Диайе стреля отдалеч, но кълбото рикошира в тяло на бранител в червено и излиза в ъглов удар.

В 43-та минута Тончи Кукоч проби по левия фланг и самостоятелният му рейд завърши с центриране в пеналта, където Неманя Милисавлевич, обаче, остана под топката, а в последствие отбраната на „Берое“ овладя.

В самия край на полувремето двата отбора успяха да си разменят по опасна атака. Първо след грешка в отбраната на ЦСКА Елиаш намери вляво намиращия се Салим Керкар, който стреля по диагонал, но Якуб Дивиш изби. В ответната контраатака Борис Галчев центрира към Венцислав Василев, който засече с глава, но страхотната намеса на Благой Макенджиев предотврати попадение в мрежата си.

В началните минути на втората част „Берое“ бе по-активният и по-деен отбор на терена, контролирайки изцяло кълбото в половината на домакините.

РАВНОСТОЙНА ИГРА В СЛЕДВАЩИТЕ МИНУТИ

В 51-та минута Жуан Фелипе центрира в пеналта на „Берое“, но възпитаниците на Петър Хубчев се справиха умело в ситуацията и изчистиха.

Три минути по-късно Аласан Н’Диайе стреля изненадващо от 35 метра, но топката преминава на около метър над рамката на вратата.

Стивън Съндей също пробва късмета си от далечна дистанция в 57-та минута, но след като капитанът Тунчев се опита да промени траекторията на топката, тя премина встрани от целта.

Минута след това Венцислав Василев центрира по земя към Неманя Милисавлевич, но той не успя да отправи удар по най-добрия начин и кълбото не намери рамката на вратата.

В 64-та минута Жуниор Мапуку се освободи хитро от отбраната на ЦСКА и стреля, но ударът му е слаб и Якуб Дивиш улови.

ПОВТОРЕН „ЗЕЛЕН“ НАТИСК И ПОПАДЕНИЕ

В 74-та минута беройци успяха да излязат напред в резултата. Салим Керкар центрира в наказателното поле на ЦСКА, където над всички бе Аласан Н’Диайе, който технично се разписа с глава за 0:1.

Стефан Николич засече с глава центрирана топка в наказателното поле в 82-та минута, но кълбото премина покрай целта.

В 84-та минута Благой Макенджиев закачи крака при пробив на Тони Силва в наказателното поле и главният рефер Таско Тасков отсъди 11-метров наказателен удар в полза на домакините. Зад топката застана Стефан Николич, който насочи удара си в долния десен ъгъл на вратата, но Благой Макенджиев прояви невероятно хладнокръвие и завиден рефлекс, за да отрази изстрела му и да запази мрежата си суха.

Пет минути след това Александър Тунчев засече с глава центриране от ъглов удар на Тончи Кукоч, но не успя да намери целта.

КЛАСИРАНЕТО

След тази среща „Берое“ ще заеме трето място в класирането, а ЦСКА ще запази първото си място до изиграването на останалите двубои в кръга. По този начин заралии се класираха и на теория в първата шестица и в следващите 10 кръга ще мери сили с останалите пет най-добри отбора в България.

СЛЕДВАЩИЯТ МАЧ

„Берое“ ще се изправи срещу „Локомотив“ (София) в последния XXII кръг преди разделянето на шампионата. Това ще се случи в идната неделя, 15-ти март, от 13 часа на стадион „Берое“ в Стара Загора.

Хубчев след мача: Израстваме като характер и отбор. Гледаме към следващата цел

*

Старши треньорът на „Берое“ Петър Хубчев говори пред медиите на традиционната пресконференция след мач след победата над ЦСКА на ст. „Българска армия“. Ето какво каза той.

„Голям комплимент на нашия отбор за мъжеството, което прояви. При тези условия имаше истинска битка. Не отстъпихме по нищо на ЦСКА и според мен заслужено победихме“ – каза Хубчев.

На въпрос дали качеството на футбола не губи от метеорологичните условия и от празните трибуни без атмосфера в такова време, той отговори: „За атмосферата съм съгласен. Не знам дали сте били долу, но теренът не беше толкова зле колкото изглеждаше. Аз сутринта също мислех, че няма да има мач. Голям комплимент на организаторите и на хората, които са чистили терена. Разбрах, че е имало и много фенове. Това не навсякъде може да се получи. Теренът наистина не беше толкова лош колкото ми се струваше и на мен. Разбира се, че е по-трудно на него да се играе.“

„Нашата цел минимум беше да участваме в първата шестица. Това вече е факт и оттук нататък ще говорим с футболистите за другата цел. Искам да видя какво ще кажат. Те сами ще определят следващата цел“ – обясни Хубчев.

„Виждам, че има голямо израстване като желание и характер. Казах го още след втория мач с „Лудогорец“ за Купата. Жалко, че отпаднахме по този начин, но като характер момчетата израснаха много. Следващите два мача го потвърдиха и най-вече мачът тук. Не всеки може да победи на Армията. Голям процент от тази победа се дължи на този отборен характер. Това е правилното развитие. Разбира се, че има и елемента майсторство, но като характер и отбор израстваме много“ – каза още той.

„Не съм гледал ЦСКА днес. Гледах нашия отбор. Аз знам, че ЦСКА играе много агресивно у дома. Видяхме, че и днес беше така. В детайли не съм гледал поведението на противника в мача“ – завърши треньорът.

Зафиров: “Време беше да нарушим традициите”

Защитникът на „Берое“ Владимир Зафиров изигра 90 минути при победата на „зелените“ с 1:0 над ЦСКА в София. Въпреки, че играе с болки и инжекции той отново се представи на познатото добро ниво. Както винаги бе любезен да говори и специално за beroe.tv. Вижте какво сподели той.

- Влади, поздравления за победата. Впечатленията ти?
– По-хубаво от това не можеше да се случи днес. Радвам се, че успяхме да изиграем този мач въпреки тежките климатични условия и не беше отложен. Всички сме много щастливи от тази победа. Говорим си тук, че това не се е случвало никога на този стадион „Берое“ да победи. Както казах и вчера в едно интервю време беше да развалим тази традиция и успяхме.

- Как ще коментираш обстановката на стадиона. Домакините се бяха погрижили, но затрудни ли терена и двата отбора?
– Наистина доста усилия са положили домакините. Според мен се справиха с почистването на терена и беше годен за игра. Поздравления за това.

- Бихте ли посветили победата на някой?
– На всички фенове на „Берое“ в България и в чужбина.

- След тази по победа „Берое“ и на теория е в първата шестица. Какви са амбициите от тук насетне?
– Амбициите са ни първите места. Ще ги атакуваме. Продължаваме по същия начин да се борим всеки мач за победа.

- Как се чувстваш ти физически? Знаем, че имаше проблеми.
– За жалост продължават моите проблеми. Отново играх на инжекции. Не знам и аз вече. Доста сложна се оказа моята контузия в глезена. Играя с болка, но се надявам, че ще преодолеем тази болка и ще отмине. Имаме още един мач с „Локомотив“ (София) у дома и след това има прекъсване за националите. Може би тогава ще направя по-голямо прексъване, за да мога да се възстановя напълно.

Макенджиев: “Изиграхме перфектно тактически мача”

Вратарят Благой Макенджиев направи поредния си силен мач за „Берое“. Той спаси дузпа изпълнена от Стефан Николич в края на срещата и отрази няколко опасни удара на играчи на ЦСКА при победата на „зелените“ с 1:0 на ст. „Българска армия“. След мача стражът застана пред камерата на клубната телевизия beroe.tv. Вижте какво сподели той.

- Коментарът ти за този двубой?
– Играхме тактически много силно. Пореден мач. Вече 3-4 мача изиграваме на перфектно тактическо ниво с добра агресия. Отговорихме на агресията на ЦСКА, която те ни предложиха на 100%. Използвахме един от малкото шансове, които имахме и победихме.

- Теренът и обстановката затрудниха ли двата отбора?
– Разбира се, теренът е много тежък, предпоставка е за много контузии, но може би имахме леко предимство на този терен предвид че ЦСКА трябваше задължително да бият. Ние бяхме доволни и на точка дори.

- Как ще коментираш положението с дузпата и спасяването ти?
– Според мен има дузпа. Съперникът се удари в мен. Радващото е че я спасих после.

- „Берое“ вече и на теория е в първата шестица. Какви са амбициите от тук нататък?
– За амбициите ще говорим след последния мач с „Локомотив“ (София). Разбира се, че искаме да сме колкото може по-нагоре.

- Мотивират ли те силните ти изяви и повиквателната за националния отбор?
– Разбира се, всеки човек го мотивира това нещо. Мисля, че ако продължаваме с добрите игри ще има и други хора от нашия отбор в националния отбор.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн