Д-р Антоанета БАЧОВСКА: Безкръвното премахване на сливици се прилага най-често при деца

STZAGORA.NET
В недалечното минало операциите за отстраняване на сливиците са едни от най-често извършваните операции . Днес, благодарение на антибиотичното лечение, имуностимулаторите и добрата профилактика сравнително рядко се налага сливиците да бъдат отстранени, казва д-р Антоанета Бачовска, УНГ-специалист от Болница „Тракия“ – Стара Загора. Когато обаче това се наложи, добре е сливиците да бъдат отстранени по безкръвен път, особено ако пациентът е дете, съветва д-р Бачовска.

Индикациите за наличие на хроничен тонзилит са строго прецизирани – чести епизоди от гноен тонзилит (3-5 за една календарна година и то за 2-4 последователни години), преболедуване от перитонзиларен абсцес, високи стойности на антистрептолизиновия титър, наличието на метатонзиларни усложнения в други органи и системи (ставни, бъбречни, сърдечни, кожни заболявания). В тези случаи се налага премахването на хроничното огнище на инфекция, т.е. отстраняване на сливиците.

Хирургичната интервенция се налага и при големи хипертрофични сливици, затрудняващи дишането. Това най-често се случва при деца, при които носовото дишане е силно затруднено, има хъркане по време на сън, нарушава се комфорта им на хранене и на живот като цяло. Състоянието може да предизвика така наречените апноични паузи, при които детето спира да диша по време на сън за няколко секунди – едно доста драматично състояние за родителите. Такива деца обикновето са с нарушено внимание, с лош апетит, дори понякога имат епизоди на нощно напикаване.

Много хора смятат, че когато се премахнат сливиците, пациентите ще боледуват по-често от бронхити и пневмонии. Това не е така, когато практически сливиците не изпълняват функциите, за които са създадени.

Съвременната медицина позволява тонзилите да бъдат отстранявани по безкръвен път чрез използването на специална апаратура. УНГ-отделение на Болница „Тракия“ разполага с модерния апарат „Коблатор“, който работи на принципа на радиочестотната аблация. Специалният накрайник превръща физиологичния серум, с който работи апарата, в плазма. Създава се поток от натриеви йони, разрушаващ околните тъкани при температура 60 градуса. Техниката съчетава дисекция на тонзилите с едновременна каутеризация на кървящите съдове.

Коблацията е щадящ тъканите метод, при който не се налага да се ползват високи температури. Безкръвното отстраняване на сливиците скъсява времетраенето на възстановителния процес на пациента. Той е по-безболезнен, рисковете от появата на следоперативни усложнения са по-малки.

„Това е метод, който е по-подходящ при операции на деца, отколкото при възрастни хора, преболедували например перитонзиларен абсцес, в следствие на който са се появили сраствания, променена анатомия“, обяснява д-р Бачовска. Следоперативният период за възстановяване на пациента се съкращава с около 2 дни и той се завръща по-бързо към нормалния си режим на хранене.

Но все пак трябва да се отбележи, че изборът на оперативен метод за отстраняване на сливиците се определя от лекаря, който ще извърши операцията. Той може да прецени компетентно коя от оперативните техники е подходяща за всеки конкретен пациент.

Пресцентър Болница “Тракия” – Стара Загора
#

сподели ме

1 коментар on “Д-р Антоанета БАЧОВСКА: Безкръвното премахване на сливици се прилага най-често при деца”

  • Мима Иванова wrote on 12 август, 2017, 21:10

    Здравей те на 37 г. съм. Преди 30 г. са ми извадени сливиците, от година имам проблеми и постоянно нещо ме дразни. Оказа се, че е излязла нова сливица. Казаха ми – операция безкръвно, струва 2000 лв. Питам аз къде правят безкръвни и по НЗОК. След като се осигуряваме цял живот, защо  все си плащаме? Ще Ви бъда благодарна, ако ме насочите на правилното място.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн