УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” излиза от летаргията, чака нова апаратура

STZAGORA.NEТ

Към 31 януари просрочените задължения на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора са в размер на 19 744 000 лева, което е с 200 хиляди лева по-малко спрямо 31 декември 2014 г. От 1 декември до 4 февруари болницата е извършила плащания за 1,274 милиона лева, в това число за осигуровки 335 хил.лв., съобщи изпълнителният директор на болницата доц. Йовчо Йовчев (вдясно на снимката). Той даде информация за текущото състояние на болницата заедно със зам.-директора д-р Живко Желязков

След предприетите мерки за оптимизиране на разходите и работата с пациентите се очертава постепенно излизане от летаргията на четвъртото по големина лечебно заведения в България, каквото е старозагорската УМБАЛ, и оживление в извършваната здравна дейност, увери доц. Йовчев. Финансовите показатели за януари са положителни, пациентите вече имат по-добър достъп до диагностика на входа чрез консултации със специалисти в съответните направления, каквито се извършват 24 часа в денонощието в създадените три приемни кабинета на територията на Спешно приемно отделение. От другата седмица изпълнителният директор обявява приемен ден всеки петък.

С 5 милиона лева по Оперативна програма “Регионално развитие” до няколко месеца ще бъде закупена съвременна диагностична и лечебна апаратура за болницата.

В момента в болницата няма медикаменти и консумативи, които да липсват. Дейността на голяма част от звената е подсигурена. В УМБАЛ работят оптимален брой кадри: от 1197 души списъчен състав лекарите са 321, има специализанти, извършва се и обучение на студенти. Предстои щатното разписание да бъде приведено в съответствие с утвърдената структура.

Остават неизплатени заплатите за месец декември в чистата им част, но осигуровките им са платени. Средства за заплатите от надлимитните средства в НЗОК и изравнителните субсидии от Министерството на здравеопазването се очаква да постъпят към 20 февруари, като според наличната информация сумата ще е достатъчна за целите заплати.

Притеснително остава към момента нежеланието на някои от фирмите-доставчици на УМБАЛ “Киркович” да водят конструктивни разговори за разсрочване на задълженията на болницата. “Не можем да изплащаме задълженията си към приоритетни фирми, а всички останали да страдат”, заяви доц. Йовчев.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн