Институциите в Стара Загора обединяват усилия в името на сигурността на подрастващите

STZAGORA.NET


Засилване на контрола и недопускане на малолетни и непълнолетни в нощните заведения след 22.00 ч. обсъдиха на специална среща днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и директорът на ОД МВР Стара Загора Иван Чолаков. Институциите ще обединят усилията си в името на сигурността и здравето на децата, стана ясно по време на срещата, инициирана от старозагорския кмет, заради постъпили сигнали на граждани.

В нощните часове извън домовете си децата стават обект на престъпления или сами извършват такива. Искаме по-подредено общество, с образовани млади хора, които се подготвят целенасочено за живота.Нощният живот в училищна възраст е извън границите на европейските стандарти, каза кметът Живко Тодоров.

Община Стара Загора финансира програма за превенция, по която се работи в Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни, общинския център по зависимости, в часовете на класния в училищата, участват и родителските активи. Необходим е обаче и родителски контрол, както и контрол на достъп в заведенията подчерта кметът.

Удачно е засилване на контрола на нощните заведения, въведен е ограничителен режим за възраст и време на пребиваване в тях, съобщи директорът на ОД МВР Иван Чолаков. Местата, където се употребяват алкохол и упойващи вещества се обект на чести проверки от органите на реда. Ще ангажираме всички институции, които имат отношение и ще разработим работна карта с мерки за подобряване на превенцията и възпитанието на подрастващите, каза още полицейският шеф.

Участващите в срещата подчертаха решаващата роля на семейството за възпитанието на децата и необходимостта родителите да се запознаят с признаците на употреба на упойващи вещества, за да могат да ги разпознават при нужда.

Съвместно с ОД МВР, скоро в кв. Лозенец ще бъде разкрит полицейски участък, където бързо ще се обработват постъпили сигнали за нарушаване на обществения ред или незаконна сеч в квартала, отбеляза още кметът. Предстои среща с охранителните фирми на най-посещаваните нощни заведения в центъра на града, които се проверяват поне веднъж месечно, съобщи Чолаков.

На срещата присъстваха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, представители на общинска полиция, както и началникът на отдел „Охранителна полиция“ Илиян Илиев.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн