Д-р Константин Тренчев: България е в състояние на победена страна с минимални заплати, по-ниски от тези в Третия свят

STZAGORA.NET

“Днес имаме най-многопартийния парламент и може би най-компромисния коалиционен кабинет. Друг е въпросът какъв е резултатът за хората от това”, заяви президентът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев при откриването на Деветия редовен конгрес на синдиката.

“За 26 години се наложи да напиша 9 отчетни доклада. Едно беше характерно в тях – посочваха се проблемите, причините, мечтите и надеждите. Това, което най-много ме впечатли и това, от което най-много ме заболя, е как оптимизмът, надеждите и мечтите намаляваха с всеки следващ доклад”, обясни д-р Тренчев и подчерта, че за 26-те години на преход, синдикалната организация е единствената оцеляла в своята цялост организация.

Д-р Тренчев изрази разочарованието си, че бъдещето е твърде различно от онова, за което е мечтал в началото. “В последните години рухна надеждата ни и за един мирен свят. Едновременно с това, в глобален план и не само у нас, се извършва неолиберална революция, която унищожава устоите на капитализма, националната държава, масовото образование, всеобщото здравеопазване, свободния пазар и свободното предприемачество”, заяви той.

Според д-р Тренчев България днес е в състояние на победена страна след дълга и унищожителна война, загубила милиони от своето население, с драстично намален трудов и икономически потенциал, без обща кауза и потъпкан национален дух. Като един от основните проблеми на страната синдикалният лидер посочи това, че нивата на минималните работни заплати са по-ниски и от тези в държави от Третия свят. “1,5 млн. пенсионери и половин млн. инвалиди живеят в глад, лишения и тотална мизерия. Около 70% от българските граждани не разполагат с нормални доходи за издръжка. За последните шест години над 3000 лекари са напуснали страната” – припомни президентът на КТ “Подкрепа”.

“В момента са ясно очертани две световни тенденции – катастрофата, не кризата, на неолибералния модел и оспорването на еднополюсния свят. Като всеки модел, и неолибералният имаше своята религия, своите храмове за поколения, своите светии. В рамките на някакви 30 години се оказа, че това не е моделът, който може да осмисли живота на човека”, каза още д-р Тренчев.

Синдикалният лидер коментира още, че в Европа се заражда нова левица и десница, което ясно показва, че сегашните управленски модели не са успешни. Над 900 делегати -представители на регионалните и браншови структури на синдиката участват в конгреса, който ще продължи до 10 февруари.

Във вторник, 10-и февруари, КТ “Подкрепа” ще избере новото си ръководство, след като досегашният президент д-р Константин Тренчев се очаква да подаде оставка. За най-вероятен негов наследник е сочен сегашният вицепрезидент – Димитър Манолов.

През втория ден ще на конгреса ще се направят промени в устава, ще се утвърди общата програма и стратегия на КТ “Подкрепа“ за следващите четири години, ще се вземат решения по всички въпроси, засягащи цялостната ? дейност.

Специални гости на Конгреса са президентът на най-големия Работнически пенсионен фонд в Северна Америка – Fonds de Solidarite, Дени Леклер и вицепрезидентът на най-многобройния синдикат в света, наброяващ над 278 милиона члена – китайският ACFTU.

Източници: hashtag-bg.com и varna.utre.bg
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн