Висококвалифицирани лекари диагностицират и консултират пациенти от разстояние

STZAGORA.NET
Интервю с д-р Христо Христов – лекар в отделение по образна диагностика, работа с компютърен томограф, мамограф, ехограф и конвенционален рентген в “Медлайн Хоспитал” и Онкологична болница “Централ Онко Хоспитал” – Пловдив
*

*
- Д-р Христов, какво представлява телемедицината и по-специално телерентгенологията?
- Огромният поток от нови знания и развитието на информационни технологии неминуемо навлиза и в медицинската наука. Възникнаха понятията телемедицина, телеконсултация, теледиагностика, теленаблюдение, телелечение, телескрининг, телемониторинг – с една дума – телездраве. Предимството на телемедицината е в предоставяне на здравна помощ от разстояние в реално време.

Телемедицината включва медицина, телекомуникации, информационни технологии и образование с цел диагностика, лечение, консултации и обучение. Чрез нея се предоставя квалифицирана медицинска помощ на всяко място и по всяко време и по същество представлява медицина, която се практикува от разстояние.

Телерентгенологията като част от тази дистанционна медицина включва предаването по електронен път на рентгенови снимки от едно географско място до друго с цел тълкуване и консултиране. Това позволява на пациентите да имат неограничен достъп до висококвалифицирани и високоефективни консултации без самите те да пътуват.

Чрез методите на телемедицината могат да се провеждат консултации по време на операция чрез теленаблюдение. По същия начин се предават диагностичните изображения от ехограф, томограф, доплер за изясняване на диагноза и намиране на най-правилно лечение при изключително рядко срещани заболявания.

- Какво можете да кажете за инфрасруктурата и стандартите при предоставянето на телемедицински услуги?
- Изграждане на инфраструктура за функциониране на такава система, а оттам и за развитие на телемедицински проекти, изисква на първо време:

1. Да се осигурят информационни стандарти, съобразени с международните стандарти за медицинска информация и обмен на медицинска информация.
2. Адаптиране на правната рамка и създаване на медицинска документация, съответстваща на възможностите за електронна обработка и обмен на медицинска и здравна информация.
3. Осигуряване на информираност и обучение.
4. Осигуряване на възможност за леснодостъпна информация по електронен път за населението чрез изграждане на информационни портали.
5. Разработване на системи за подпомагане на решенията на здравните специалисти и обмен на клиничнаинформация.
Това, с което се ангажира нашият екип, съставен от висококвалифицирани лекари е предоставяне на второ експертно мнение по вече извършени изследвания.

- Какво предлагате Вие и Вашият екип?
- Ние осъществяваме консултации във всяка област на здравеопазването и предоставяме второ експертно мнение при разчитане на рентгенографии, ехографии, скенер, ядрено-магнитен резонанс. Благодарение на интернет и телемедицината нашето експертно мнение е достъпно за всеки, без досадни опашки и без чакане, дори и в най-отдалечените населени места, където няма нужните специалисти. Чрез нашия опит и възможности за диагностициране на сложни медицински и здравословни проблеми ние можем да повлияем благоприятно на понататъшното развитие на терапевтичния процес, като помагаме с консултации във всички етапи от правилната диагноза до успешното лечение.

“Bene diagnostcitur, bene curatur” – добре диагностицираните биват добре лекувани. В последно време в България се отбелязва значителен ръст на новооткрити лечебни заведения, които имат модерна диагностична апаратура – рентген, скенер, ядрено-магнитен резонанс и др. Проблемът е, че квалифицираните лекари са крайно малко. В резултат се получава, че разчитанията на получените резултати и диагнозата се поставя от ренгенолози без опит или от пенсионери, особено в малките населени места. Ефективно решение се оказва използването на услугата «Второ експертно мнение», реализирано дистанционно от висококвалифицирани експерти. «Теледиагностика» ООД предоставя на пациентите от всички региони на страната възможност за качествено и независимо експертно второ мнение от водещи специалисти.

- Каква е мисията на «Теледиагностика» ООД?
- Нашата мисия е да развиваме телемедицината и телерентгенологията в България. Ние искаме да внедряваме нови технологии в здравеопазването, да направим достъпни медицинските услуги до пациентите без значение къде живеят.

Искаме да дадем възможност на хората, които не са доволни от здравеопазването в България, които се съмняват в поставената им диагноза и считат, че тя не е правилна.
За тях нашият екип от експерти ще проучат всички данни, независимо и обективно, като истински медицински детективи, за да достигнат до правилната диагноза.

Нашата сила са:
* директен контакт с екип от експерти
* качествен контрол
* съвременни технологии

Ако са Ви поставили тежка диагноза и са Ви препоръчали операция. Ако сте обезпокоени, осигурете си сигурност, доверете се на независим и обективен експертен екип.

Поръчайте услугата «Второ мнение» за рентгенографии, ехографии, скенер, ядрено-магнитен резонанс.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн