Днес в Стара Загора: Откриват център “Етносвят България”. Концерт на етническите общности от 17 ч

STZAGORA.NET
Днес (8 ноември, събота) от 14.00 ч. ще се състои официалното откриване на обновената сграда на Културно-информационен център „Етносвят България“, намираща се в кв. “Три чучура-север”, ул. „Кап. Петко Войвода“ № 54. На събитието са поканени посланици, почетни консули и други представители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Откриването е съпътствано от редица прояви в рамките на деня (по отделна програма).

„Етносвят България“ е сдружение с нестопанска цел, което обединява физически и юридически лица от различен етнически произход – арменци, българи, гърци, евреи, поляци, роми, руснаци, турци, унгарци, украинци и американски граждани. Тяхното сътрудничество е насочено към социална етническа справедливост в обществото чрез предоставяне на равни възможности за изразяване на етническата индивидуалност посредством представянето на творчеството, традициите и обичаите на различните общности, живеещи в Стара Загора.

Обновената сграда на Културно-информационен център „Етносвят България“ е предоставена от Община Стара Загора и има всички дадености да се обособи и превърне в действително културно и образователно средище и ще може да предоставя, чрез организираните прояви и форуми, възможности за равноправна изява на етническата индивидуалност – концерти, изложби, кръжоци по приложни умения, да подпомага представителите на отделните етнически групи в социалната им реализация.

ПРОГРАМА ЗА ОТКРИВАНЕТО:

8 ноември /събота/
14.00 – 15.00 – Официално откриване. Празничен ритуал и представяне на творческата база
15.15 – 16.45 – Обиколка на културно – исторически забележителности на гр. Стара Загора. Посещение на Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“, Алея на етническите общности, Античен форумен комплекс на Августа Траяна
17.00 – 19.30 – „Различни, но заедно“ – тържествен концерт в Оперен театър-Стара Загора, с участието на творчески състави и изпълнители от различни етнически общности. Ще бъдат представени всички етноси в града – арменци, гърци, поляци, руснаци, украинци, унгарци, турци, роми и евреи. Еврейската общност съобщава, че ще бъде представена от еврейския танцов ансамбъл “Керен Шемеш” и младата певица Мишел Мандил.

Организатор: Културно-информационен център „Етносвят България“, със съдействието на Община Стара Загора.

ВХОД СВОБОДЕН.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн