8 българи, в т.ч. четирима старозагорци – с отличия от международния конкурс “Златното перо на Русия”

STZAGORA.NEТ

Основател и куратор на конкурса "Златното перо на Русия" е известната руска писателка Светлана Савицкая. През август т.г. тя бе в Стара Загора за представянето на романа й за Руско-турската освободителна война "Балканът". Действието в който се развива в трагичните дни на 1877 г. по време на опожаряването на града. Снимки ИТАР-ТАСС, Юрий Машков

“Златното перо на Русия” е международен литературен (и не само) конкурс, в който през 14-те години от създаването му са участвали вече над 30 хиляди автори от 70 страни. Началото му е положено през 2000 г. с решение на Съдружеството на литературните съюзи, в което участват писателските организации в Русия, Австрия, Германия, Гърция, Австралия, Канада, Международният съюз на писателите, Съюз на писателите “Новый современник”, Фондът за руска словесност, както и други над 100 съюза от цял свят. Церемонията по награждаването на авторите на отличените конкурсни работи се провежда по традиция в Централния дом на литераторите в Москва през октомври. Заедно с премиите – Златно или Сребърно перо, работа на световноизвестния ювелир Роман Денисов, се раздават също над 200 дипломи, ордени и медали в 20 различни номинации, направени или от Организационния комитет на конкурса, или от институции като Държавната Дума на Фередалното събрание на Русия, Съюза на руските писатели, Обществената палата на Президента на Руската федерация и посолствата на отделните страни.

Тазгодишната церемония се състоя на 31 октомври. На нея от българските участници с най-високата награда на конкурса бе отличен Бисер Киров – певец и композитор, за документалния си филм “Библията на моето детство”, представен в раздела “Духовност”.

Още едно “Златно перо” бе присъдено на Станка Шопова в раздела “Екология” (номинацията е под наблюдението на члена на Обществения съвет на президента на РФ Валентина Медведева) – за работата на Станка Шопова с младите хора в ръководения от нея Санаторно-оздравителен комплекс “Камчия” на черноморския бряг, за новия й поетичен сборник “Мълчание за вчерашното” на два езика – руски и български.

Станка Шопова и Бисер Киров (вдясно) по време на церемонията в Москва. Снимка stzagora.net

Медал на името на ген. М. Скобелев и диплом към него получи от името на Военната студия на писателите при Министерството на отбраната на РФ собственикът на българското издателство “ЛАГЕН” – старозагорецът Трифон Митев.

Медал на името на Александър Суворов получи Любомир Вълков (Стара Загора) за дългогодишната му дейност по съхраняване на паметта за руските осовободители в България и по популяризиране на руския език в рамките на международни проекти.

Диплом на Златен лауреат с приложена към него статуетка от рядък Кузнецовски порцелан получи в раздела “Проза” известната старозагорска журналистка и писателка Донка Йотова – за книгата й “Следите на времето остават”.

Диплом на Златен лауреат с приложена към него статуетка от рядък Кузнецовски порцелан бе присъден и на Татяна Цанкова, директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово. Диплом на Сребърен лауреат получи и Венета Георгиева-Козарева от Габрово за сборника “Габровски хумор”.

Медал на името на Михаил Лермонтов с диплом “Недаром помнит вся Россия” от Московската организация на Съюза на писателите в Русия в раздела “Обществени комуникации” за популяризирането на руския език в рамките на международни проекти получи журналистът от Стара Загора Максим Добрев. Заедно с представители на Испания, Индия, Германия, Канада, Украйна, Италия и Русия той получи и диплом “За висока гражданска позиция и справедливо позициониране на руските автори в СМИ”.

Специално за церемонията Фонд “Руский мир” издаде новия диск на Бисер Киров “Моят свят”, в който влизат негови песни по стихове на Евгений Евтушенко, Андре Дементьев, Владимир Исайчев, Светлана Савицкая и Станка Шопова, тематично свързани с Русия и превърнали се с времето в обичани шлагери.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн