Доброволци от Европа месят хляб в Къщата на архитект Димов

STZAGORA.NEТ

Сдружение за съвременно изкуство и култура “Различният поглед” отбеляза Международния ден на хляба 16-ти октомври и посрещането на петима доброволци по проект „Културен шейк“, програма “Еразъм +”, с месене на хляб, традиционни български обичаи и интерактивни игри.

В „Къщата на арх. Димов“ се събраха около 50 човека, които заедно се включиха във вечер, посветена на хляба, под надслов „Житената питка“, организирана от “Различният поглед” в партньорство с Мрежа “Хлебни къщи” и съдействието на ансамбъл „Нашенци“. Гостите на събитието бяха посрещани от момичета в народни носии и кръгла пита. С ритуалната пита и сол бяха посрещнати и петимата доброволци на Сдружение “Различният поглед” от Испания, Словакия, Украйна и Франция. Те се включиха в групово месене на хляб под съпровод на гъдулка (Николай Николаев, Радио Стара Загора).

Докато замесваха фигурки от хляб, участниците се опознаваха, измисляха заедно своя уникална приказна история по мотиви от народната приказка „Житената питка“ и същевременно споделяха любими спомени, свързани с хляба. По-късно, на втория етаж на къщата, „питката се търкулна по целия свят“ и петимата доброволци представиха интерактивни игри и видеопрезентации за културата на хляба в техните родни страни.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн