Столетник от Казанлък гласува навръх рождения си ден

STZAGORA.NEТ

Казанлъчанинът Пеньо Ганарев отбеляза 100-ия си рожден ден по доста необикновен начин. На 5 октомври, точно на обяд, той упражни правото си на глас в парламентарните избори, а вечерта неговото семейство събира всички близки, за да отбележи вековния юбилей на своя родственик. Специални поздравления и подарък рожденикът ще получи лично от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

„Гласувам за по-доброто на България, за това да има повече работни места и работа за младите хора, за да остават тук, в България“, ясно и отривисто каза рожденикът, пускайки бюлетината в урната на 47-а избирателна секция в Казанлък. Пеньо Ганарев има две дъщери, трима внуци и петима правнуци, от които единият вече е студент.

Пеньо Ганев Ганарев е роден на 5 октомври в далечната 1914 г. в с. Тъжа. Произхожда от селско семейство. Баща му е участник в Първата световна война.

Пеньо Ганарев завършва средното си образование в техникума по дървообработване в Трявна. През 1944 г. взема участие във Втората световна война, като служи в свързочна дружина като началник на радиостанция. Участвал е в боевете при Орлик, Сърбия, след което военната му част стига до Печ, Унгария. Завършва войната през 1945 г. в Австрия. Отличен е с ордени и медали за участието си във войната. Членува в Съюза на ветераните от войните в Казанлък.

След завръщането си от фронта е на работа в потребителска кооперация в с. Тъжа. В годините 1949-1950 е председател на Общинския земеделски съюз в Казанлък до неговото закриване. През 1951 г. работи в Районния кооперативен съюз в града, после става председател на НАРКООП, а през 1972 г. излиза в пенсия.

По време на младежките си години е член на РМС, а през 1943 г. е интерниран за 6 месеца за антифашистка дейност. Като пенсионер е активен общественик и допринася за развиване на обществената дейност в кв. „Калпакчийски“-Казанлък.

Четирима жители на община Казанлък са столетници – Пеньо Ганарев навършва 100 години днес, а останалите трима са родени през 1912 г. Това са Тяна Караколева от Крън, Гуньо Каназирев от Шипка и Пенка Бонева – жител на Казанлък, но понастоящем живее в с. Асен.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн