Георги Първанов: АБВ ще настоява за незабавно свикване на парламентарна комисия за енергетиката

STZAGORA.NEТ
Една от първите задачи на бъдещата парламентарна група на АБВ ще бъде да инициира незабавно свикване на анкетна комисия към следващото Народно събрание, която да установи причините за тежкото състояние на родната енергетика. Това заяви в ефира на ТВ7 лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, според когото основна вина за срива на този важен за страната сектор носят последните две управления.

Негативно влияние върху енергетиката ни оказват и решения, взети още по времето на правителството на Иван Костов, посочи Първанов, който определи договорите с американските електроцентрали в Марица Изток като неизгодни за страната. По думите в последните няколко години управляващите са допуснали и прекалено много партийни назначения на некомпетентни хора в бордовете на държавните фирми от този сегмент на икономиката ни. Своята роля за кризата в отрасъла е изиграла и ДКВЕР, чиетопоследно решение за вдигане на цената на тока с 10 процента на практика окончателно едоказало политическата й зависимост.

АБВ ще настоява и за незабавното отпадане на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“ –централа, за която имаме подготвена площадка и реактор и която може да позволи на България да произвежда дълги години евтина елекроенергия, заяви още Георги Първанов. Той посочи, че не е срещу изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“. По думите му обаче страната ни трябва да се възползва от напредналия етап в който се намира проектът „Белене“, както и да прецени внимателно сигурността на технолгията и финансовите условия, които й се предлагат от инвеститорите от Уестингахус за ново съоръжение в Козлодуй.

Първанов взе отношение и по проекта Южен поток. Според него той може да бъде изграден без да се нарушават изискванията на ЕС. За целта обаче трябва да се проведе нова процедура по избор на изпълнители. Газопроводът ще осигури допълнителна стабилност на страната ни в газовите доставки, както и поне 10 000 нови работни места, посочи той. По думите му не може да има спор, че Южен поток е изгоден за България. Факт, който се потвърждава и от категоричната позиция „За“ изграждане на съоръжението, която имат още редица държави от обединена Европа, сред които Италия, Австрия и Унгария.

В отговор на въпрос Георги Първанов коментира и някои от другите основни приоритети за развитие на България, заложени в програмата на АБВ. Според него страната ни трябва да осъществи категорична здравна реформа, която да направи качествената медицинска помощ достъпна за всички българи.Това може да стане само ако държавата започне да отделя поне около 8 процента от БВП за сектора, заяви той. Ще заложим и на мерки за преструктуриране на съдебната ни система, която трябва да разчита на пряк избор на магистрати, допълни Първанов. Той бе категоричен, че държавата ни се нуждае и от създаването на абсолютно независима агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта. В закючени лидерът на АБВ припомни, че в следващото Народно събрание партиятаще се бори и за въвеждането на мажоритарна система, при която поне петдесет процента от народните представители да бъдат избирани заради личностните им качества, а не по партийна принадлежност, както и за драстично намаляване на партийните субсидии, които в момента, според него, се използват предимно за воденето на популистки предизборни кампании и други несвойствени дейности.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн