Лиляна Павлова пред земеделци и животновъди в Стара Загора: Трябва да се възползваме максимално от европейските средства

STZAGORA.NEТ


На предизборна среща с представители на земеделския бранш в Стара Загора Лиляна Павлова, водач на листата на ПП ГЕРБ в 27-ми Старозагорски избирателен район, припомни, че България има възможност да усвои над 32 милиарда лева общо по всички европейски фондове – за регионално развитие, инфраструктура, социални политики и земеделие. Това е един огромен финансов ресурс, който в момента обаче е блокиран и недостъпен. 2014-та година стана нулева за еврофондовете. „И затова нашата цел е до края на тази година да бъдат отблокирани средствата, да се договорят програми и мерки, и още догодина да започне тяхното изпълнение“ – каза Лиляна Павлова. Под риск са и трябва да спасяваме, отбеляза тя, и последните евросредства от приключващия програмен период – до края на годината трябва да бъдат усвоени и разплатени проекти за 800 милиона лева, за да не се наложи да ги връщаме.

“Трябва да създадем условия за балансирана подкрепа за всички сектори в земеделието, за да няма пренебрегнати или получили повече средства от инвестиции. Така, както в благоустрояването правим интегрирани проекти, защото няма смисъл от кръпки на парче при реновирането на улиците и сградите, така и в земеделието са нужни интегрирани инвестиции, за да има ефект и резултат от тях, вместо самоцелно усвояване на европейски средства” – посочи водачът на листата на ГЕРБ Лиляна Павлова.

В срещата в Стара Загора участва и Десислава Танева, водач на кандидат-депутатите от Сливенския район и председател на парламентарната Комисия по земеделие в 42-то Народно събрание.

Тя припомни, че ГЕРБ по време на мандата си е вземал решенията в сектора винаги след широк обществен дебат и опит за постигане на консенсус между браншовете. “Ако получим нов мандат, ние ще предложим по-нисък максимален размер на проектните предложения, така че мерките в програмата за развитие на селските райони да стигнат до повече земеделски производители. Националните доплащания ще бъдат насочени към най-уязвимите сектори – животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения. Ще бъде продължена държавната помощ за преотстъпения данък и за акциза на горивата. Още в първата година ще станат публични и картата на възстановена собственост, и кадастърът. Ще направим възможно кандидатстването по електронен път и подаването на заявленията както за директните плащания, така и за програмата за развитие на селските райони” – обяви Десислава Танева.

На срещата-разговор със земеделските производители и животновъдите от Старозагорско присъстваха още областният координатор на ГЕРБ и кмет на Стара Загора Живко Тодоров, Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието от кабинета на Бойко Борисов, Свилен Костов, който е ресорен експерт, и кандидати за народни представители от 27-ми МИР.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн