Драгомир Стойнев: На 6 октомври очаквам вече да имаме национално съгласие

STZAGORA.NEТ


БСП няма никакво намерение да увеличава данъчно-осигурителната тежест. Нашата основна цел е България да върви по пътя на един устойчив икономически растеж, заяви на среща с представители на бизнеса от Стара Загора водачът на листата на “БСП-лява България” в 27-ми МИР Драгомир Стойнев.

В дискусия на тема “Предивидимост и стабилност в икономиката – как да ги постигнем?”, в която взе участие и заместникът му в кабинета “Орешарски” Красин Димитров, той заяви следното:

Ако правителството на Пламен Орешарски отлепи българската икономика от дъното, то желанието ни е ние да продължим икономическото развитие и да бъдем коректни към българския бизнес. Статистиката показва, че когато аз встъпих в длъжност, икономическият растеж беше отрицателен – минус 0,2%, което показваше, че икономиката ни вървеше надолу. А оставихме икономика с растеж 2,1%, според сезонните данни на статистиката. Този растеж не дойде от само себе си. Той се дължи на едно изключително добро партньорство с българския бизнес. Основната ни цел бе правителството да бъде коректно с бизнеса и неслучайно първите ни мерки бяха всички забавени плащания към бизнеса да бъдат изплатени. И в края на годината имахме рекордно върнато ДДС от приблизително 550 милиона лева, което не се е случвало от 8-9 години.

В същото време с усвояването на европейските средства приблизително 2,5 милиарда лева бяха наляти в българската икономика. Бизнесът пое подадената ръка и неслучайно имахме рекордни приходи от данъци и такси в края на 2013 г. Бизнесът се отблагодари, като започна да създава работни места. По официалната статистика безработицата падна с 1,5 пункта. Това се равняваше на приблизително 50 000 нови работни места – припомни Драгомир Стойнев.

БСП е категорично настроена да продължи тази политика на коректност и доверие към бизнеса, да бъдем наистина откровени и там, където може, държавата да се намесва като регулатор, като инвеститор, а в някои случаи – и като собственик – продължи водачът на листата на коалиция “БСП лява България”. – Шест месеца подред имахме постоянно подобряващ се бизнес климат. За една година постигнахме ръст на индустриалното производство от приблизително 7 процента – данни, които се доказват от всички работодателски организации и се подкрепят. Политическата криза, която настъпи, няма нищо общо с реалната икономика. С облигационната емисия, която направихме, постигнахме една изключително добра доходност, която надали скоро някога ще бъде постигната. Това показа, че и външните пазари имат доверие на българската икономика. За съжаление обаче голяма част от политиците заложиха на партийния, на личния егоизъм, отколкото на националното съгласие да продължим политиката за излизане на страната от икономическата криза, и създадоха пречка този процес да продължи.

Вероятността политическата криза да се отрази върху икономика е много голяма – предупреди Драгомир Стойнев. – Всички показатели показват, че предприемачите отново се уплашиха и спряха своите инвестиционни намерения. За тях е важно да има стабилност и сигурност. А когато има честа смяна на политическите партии и за една година три избора, може би е нормално те да изчакат една по-голяма стабилност. Затова е добре, че идват предсрочни парламентарни избори. За мен лично ще е изключително важно на 6 октомври вече да има национално съгласие по основните приоритети като образование, икономическо развитие, сигурност, здравеопазване… За енергетиката БСП е категорична, че трябва да остане в ръцете на държавата. Ние сме против приватизация, тъй като тя е част от нашата национална сигурност. Ние сме против и категорично не подкрепяме това увеличение, което имат намерение някои хора да осъществят, и което увеличение според нас се диктува от електроразпределителните дружества. А те отново забавят своите плащания към НЕК.

Във времето, когато страната излиза от кризата, ние сме твърдо против увеличаването на данъчно-осигурителната тежест и по никакъв начин няма да водим политика, която да увеличава разходите на българските предприемачи – категоричен бе Стойнев.

Той обърна внимание и на това, че по време на мандата си като министър е работил за икономизиране на външната политика на България. По негова инициатива бяха открити над 20 търговски представителства на България в Северна Африка, в страните от бившето съветско пространство, в Близкия Изток и Азия. Целта бе експортно ориентираният български бизнес да се насочи към пазари с икономически растеж, тъй като точно в тях са парите, както и към пазари, на които България има изключително добри традиции и където се чакат българските фирми – като в Ирак например, където заместник-министър Красин Димитров на два пъти заведе по 17 български фирми, и всичките се върнаха с договори. Същото се случи и в Азербайджан, Туркменистан и Алжир. В последната страна ги посрещнали с въпроса “Къде бяхте през последните 20 години?” и където наши фирми са подписали договори за строеж на завод и за търговия с фармацевтични продукти. Направеното е ярък пример на държавна политика в подкрепа на българския бизнес – посочи Драгомир Стойнев.

Според него политиката спрямо големите търговски вериги в защита на дребните производители, която е водило правителството на Орешарски, трябва да продължи. “Ние смятаме и да разширим още повече тази политика и да защитим малкия и среден бизнес от тези, които не уважават българските институции и най-вече не уважават българските граждани”, категоричен бе водачът на листата на “БСП лява България”.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн