Лиляна Павлова обсъди с енергетици в Стара Загора приоритетите в енергийния сектора

STZAGORA.NEТ

Лиляна Павлова анализира натрупаните задължения в българската енергетика по наброска с цифри, останала от предишната среща на Бойко Борисов със старозагорски бизнесмени


Около 2 милиарда тона са залежите от лигнитни въглища в източномаришкия басейн. Те ще бъдат достатъчни за обезпечаване на работата на минно-енергийния комплекс през следващите 60-70 години. С тези цифри, съобщени от ексдепутата от ПП ГЕРБ Андон Андонов, започна срещата-дебат на Лиляна Павлова, водач на листата на ГЕРБ в 27-ми МИР – Стара Загора, с енергетици от региона. В продължение на близо два часа на нея бяха обсъдени основните проблеми и насоки за развитие на българската енергетика.

В Управленската си програма за сектор “Енергетика” ГЕРБ предвижда следното – информира Лиляна Павлова:

* Първи и основен приоритет е стабилизацията на българската енергетика, която в момента тя е в колапс. Позицията на ГЕРБ е базирана на ясни показатели, числа и данни. За стабилизирането й се предвижда пълна либерализация на енергийния пазар. Цената на тока трябва да бъде определяна на пазарен принцип за всички потребители, а не както досега – на базата на лични желания, социални параметри или изкуствено задържана, каквато е практиката през последната една година. Това доведе до фалит на бизнеса, неразплатени заплати в сектора. Извън всички останали задължения за 3 млрд. лв. в енергетиката, задържането на цената е насложило още един милиард отгоре. Затова заедно с пълното либерализиране на пазара ГЕРБ предлага отпадане на енергийния регулатор в този му формат, в който съществува в момента. ДКЕВР трябва да бъде разделен на два отделни регулатора – един воден и друг, който да се занимава с мрежите на ЕРП-тата, но не и с ценообразуването. Цената на тока ще се определя от пазара. Това е единственият начин, по който всички производители на електроенергия, бидейки конкуренти на свободния пазар, ще могат да продават на равностойни пазарни цени. А не едни от тях, каквито са държавните енергийни дружества, да продават на ниска, пазарна, реална цена, а други – като частните централи, защото имат подписани договори – да получават преференциални цени, много по-високи от тези на останалите производители.

* ГЕРБ в никакъв случай не желае закриването или приватизирането на ТЕЦ “Марица-изток 2″ и “Мини Марица-изток”. В Управленската програма на ГЕРБ ясно и точно е записано, че основна цел и приоритет е финансовото оздравяване на тези две държавни дружества и че категорично не се предвижда промяна в тяхното управление и собственост. Напротив, ще се работи за тяхната модернизация, ще се реализират инвестиционните им програми, за да се достигне и до преговори за нови мощности.

* Следващият много важен приоритет по темата “диверсификация” е добивът на газ в Черно море. Така, както беше дадено за проучване и добив находището “Хан Аспарух”, ще бъдат дадени и останалите две – “Силистар” и “Терез”. Предоставените данни и анализи сочат, че черноморското синьо гориво ще покрие напълно нуждите на България от природен газ. Изчисленията показват, че това ще доведе до намаляване на цената му с 35 на сто. Така ще добием и своята независимост в истинския й вид – посочи Лиляна Павлова.

* По договорите, подписани “на крак” в “12 без 5″ от кабинета “Орешарски”, водачката на листата на ГЕРБ коментира следното:

1. “Никога не сме имали промяна в концепцията и позицията ни за “Южен поток”. Ние сме за този проект. В потвърждение на нашата воля лично аз бях изпратена от името на правителството, когато стартира този проект в руския град Анапа, на първата заварка. Тогава нашето правителство водеше преговори с “Южен поток” за това, каква е изгодата за България; за това, от коя година нататък да получаваме такса “пренос”, от коя година нататък какви количества, съответно пренос на газ за нашата страна, ще бъдат осъществени. Тогава водехме преговори на доста по-ниска цена и имахме ясната уговорка и потвърждение, че България ще избере изпълнител, прилагайки открита тръжна процедура, спазвайки законите и най-вече правилата за прозрачност, защото това е най-важното. До ден днешен стоим на тази позиция и не сме я променили. Междувременно обаче това, което виждаме и разбираме, н сключения договор от управлението, което приключи съвсем наскоро, сключеният договор, първо е в цена по-висока от тази, за която водихме преговорите. Второ, в договора са отпаднали клаузите от това, България да получава такса “Пренос”. Въобще не е дефинирана. Трето, в договора изобщо вече не фигурира какви количества, откога и как България ще получава по тази тръба. Там не е и предвидено как точно в тази тръба ще влезе и този газ, който ще добием от Черно море. И най-важното – договорът беше сключен между Коледа и Нова година. Проведена за 5 дни тръжна процедура, без да има широк достъп на фирми, които да строят. И за капак на всичко тогавашният енергиен министър, сегашен мой опонент и кандидат от този регион, каза – “Аз сега извадих едни фирми на Делян Пеевски” – очевидно той преди това ги е сложил, за да може да ги извади. Как точно вадим и слагаме едни фирми, ако сме провели честен и открит търг, е въпрос. Затова очевидно ще трябва да се види кой какви договори е подписвал. Който ги е подписал, да си понесе отговорността, а България трябва да ги прегледа, анализира и прецени може ли и как да се договорят, предоговорят и т.н., за да може този проект да приключи.

2. По казуса “АЕЦ “Белене”: ГЕРБ сочи, че България няма обосновка за това, нужна ли е втора атомна централа. Няма и финансов план как ще се плати “Белене”, ако бъде построена. Но ако “Белене” е изгодна и ако който и да е инвеститор, в случая Русия, е готов да направи такава инвестиция без държавни гаранции – нека да инвестира. Такава предложение обаче към момента България няма.

1,3 млрд. лв. са платени досега за “Белене”. За милиард и 800 милиона е делото, което се води срещу България за това, че проектът не се случва, припомни Лиляна Павлова. То все още върви в Женева. Нейният опонент Драгомир Стойнев, подписвайки за 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” в деня, в който си тръгна от управлението, косвено е дал да се разбере, че България има пари за американската централа, но за руската няма – каза Павлова. Цяла година не се даваха документи за това, да се води делото по един достоен начин, така че България да го спечели, а не да го загуби – допълни тя.

“Когато се обсъждаше казусът “Белене”, бяхме предложили да се създаде една интегрирана площадка в Козлодуй с това, което е вече платено и произведено от Русия, добавено към другите реактори, за да може да се оползотвори вече даденият милиард. Това не се случи. Какво направи тогава министърът на енергетиката в доскорошното правителство? Отиде на посещение в Америка, показаха му макет на един атомен реактор АР-1000, никъде досега непроизвеждан в света, и той си го поръча като арабски шейх. И по този начин България се сдоби с АР-1000 за 10 милиарда. В които се оказва, че не влизат няколко много важни неща: съхранението на компонентите, преносната мрежа, не влизат други съпътстващи компоннти, струващи отново милиарди. Така че всъщност крайна цена нямаме. Той казва – “Аз всъщност нищо не подписах”. Но това “нищо” е всъщност едно много голямо нещо. Един ангажимент, едно междуправителствено споразумение, в което пише, че България ще го построи за колкото пари му кажат от Америка. Но колко точно – да ги уточни някой друг и друг да плати сметката – ние, нашите деца и нашите внуци, а може и правнуци. Защото този “Козлодуй” ще ни излезе много скъпо. Ще загубим парите за “Белене”, ще трябва и него да си го платим така, както е сключено, защото и в този договор има огромна сума неустойки, ако не продължим преговорите. Затова нашият приоритет в тази посока е да видим договора, всичките му детайли. Както вече видяхме от Служебното правителство, вътре има предимно неустойки и ангажименти, но права за българската държава засега не се откриват особени. Освен че има възможност да преговаря за цената, която обаче предварително е казано без финансов анализ, че е 10 милиарда. Междувременно, тъй като имаме интересни взаимоотношения заради Америка и Русия, при преговорите, които водихме за удължаването на живота на 5 и 6 блок на “Козлодуй”, цената беше доста по-различна от тези 600 милиона евро, които виждате в момента като оферта към България. Цената рязко се покачи. 380 хиляди евро са пък неустойките в договора за “Южен поток”. Така че, ако съберем всички тези суми, плюс 10-те милиарда, виждаме, че в българската енергетика са ангажирани едни 13 милиарда, да не използвам друга дума – и сега някой трябва да ги плати. Затова ние казваме – трябва да се прегледа, трябва да мислим разумно за България, а не за интересите за първи път тестово някой да си построи едно атомно съоръжение тук, например американско, или едно друго някъде да стои на склад и ние да сме му го платили, пъс той да го ползва” – каза Лиляна Павлова.

Тя акцентира върху това, че ако руската страна за “Белене” или американската страна за “Козлодуй” предложат да инвестират в своя проект, нека да не очакват държавни гаранции. Засега обаче в договора с “Уестингхаус” за 7-ми блок в “Козлодуй” изрично е казано, че държавата ще даде и банкови гаранции, и ще заложи и 5-ти и 6-ти блок на атомната централа, посочи водачката на листата на ГЕРБ.

“България трябва да реализира стратегически проекти в енергийния сектор, когато има инвеститор, готов да инвестира, а държавата да договори условия, които ще са ни от полза и ще осигурят приходи и работни места. “Тогава с две ръце ще подпишем и ще реализираме всичките тези договори” – заключи Лиляна Павлова.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн