Георги Първанов: АБВ ще отстоява да се осигурят 10 пъти повече средства за образование и наука

STZAGORA.NET
Държавата трябва да заделя по-голям процент от БВП за наука и образование, за да може България да се развива с динамични темпове в условията на съвременната икономика. Това заяви лидерът на АБВ и президент на България (2002–2012) Георги Първанов по време на среща със студенти и преподаватели от Колежа по икономика и администрация в Пловдив.

Пред аудиторията Първанов сподели, че е крайно време държавата да започне да заделя по-сериозен финансов ресурс за образование и наука. Недопустимо е наши ученици да печелят световни олимпиади по математика и физика, а средното ни образование да е на едно от последните места в Европа, посочи той.

Политици и държавници трябва да поощряват интереса на желаещите да инвестират в наука и образование, като им гарантират данъчни облекчения. Трябва да възстановим и прекъснатата връзката между държава, бизнес и образование, заяви още Първанов. По думите му от години властта е престанала да търси експертизата на науката и знанието в решаване на проблемите, а нашите научни звена – университети и БАН, работят самоцелно. Тези проблеми се отразяват върху редица сектори, сред които и енергийния, посочи той и даде за пример заявените от предходните управления на страната намерения за развитие на ядрената енергетика и изграждането на АЕЦ „Белене“. „В същото време в продължение на 7-8 години у нас се залагат по 6 бройки за студенти по ядрена физика. В Турция се приемат по 600 души, което показва, че съседите мислят стратегически“, заяви Първанов. Според него, за да се изясни съдбата на Закона за висшето образование, е необходимо да се изработи стратегия за развитие на българската икономика, която ще определи петте най-важни приоритета за нашата страна и така ще покаже областите, в които ще има нужда от специалисти.

Екипът на „Алтернатива за българско възраждане” ще настоява следващия парламент да създаде закон за преференциалното кредитиране на студентите, категоричен бе лидерът на АБВ. „Само тогава ще се отвори палитрата и младите хора ще се занимават с наука. За да задържим младите специалисти у нас, трябва да направим още няколко неща – да стимулираме българския бизнес, когато наема на работа току що дипломирали се висшисти. От изключителна важност е да им се даде възможност да развиват и собствен бизнес. По този начин младите хора не само ще бъдат задържани с работа, но така ще се върнат и част от работещите извън България“ – обобщи Първанов.

Президентът допълни, че АБВ не само ще отстоява автономията на ВУЗ-овете, но ще направи и всичко възможно тя да бъде увеличена. По думите му университетите трябва да имат право и да изнасят обучението си в чужбина, както много европейски учебни заведения. Според него ключов момент за страната ни е да се промени моделът на българската икономика. Това е идеята за реиндустиализация, която от определени политици се разбира погрешно като реанимация. Приоритет в този процес трябва да е ядрената енергетиката, където са инвестирани милиарди, защото ще се създаде шанс да се открият нови работни места. Енергетиката е единственият ни останал високо технологичен отрасъл, който може да дръпне цялата икономика, заяви в заключение лидерът на АБВ.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн