Драгомир Стойнев: Нужен ни е нов тип политици, които да говорят за стабилност и национално съгласие

STZAGORA.NET


Водачът на листата на коалиция “БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ” в 27-ми МИР Драгомир Стойнев се срещна днес в Стара Загора с ветераните от Националния съюз на миньорите и енергетиците, председателстван от инж.Петко Петков. “Последната ни среща с вас беше през май месец, когато бях още министър. Тогава вие зададохте много и интересни въпроси. Искам да ви отговоря на тях, както и да представя пред вас – експертите, на които дължим енергийното сърце на България, конкретните виждания за бъдещото развитие на енергетиката на БСП и на нашата коалиция” – бяха встъпителните му думи.

Относно това, кога България ще има най-сетне дългосрочна енергийна стратегия, Стойнев обясни, че тя е била подготвена, но не се е стигнало до желаното й обсъждане от всички политически сили поради наближаващите избори за Европейски парламент, и последвалата след тях политическа криза, довела до остро противопоставяне. “Завещах енергийната стратегия на служебния министър. Помолих го той също да даде своя принос – да я прочете, да прецени. В крайна сметка трябва поне по едно нещо в тая държава да имаме национално съгласие” – каза Драгомир Стойнев.

Помолен да коментира от какво е мотивирано предстоящото увеличение на цената на електроенергията, той заяви следното:

„За мен лично е неразбираемо. Явно ДКЕВР обслужва интересите на електроразпределителните дружества и на ВЕИ-та. Тоест на основните фактори, които доведоха до тежкото състояние на НЕК. Не разбирам защо всичко трябва да се стовари върху българските граждани и върху българския бизнес. В НЕК аз заварих един дефицит от 2 милиарда и 700 милиона лева, и то най-вече заради инвестициите във възобновяеми енергийни източници и договорите с двете американски централи” – заяви той и припомни, че по времето, когато бе министър на икономиката и енергетиката, са започнати “определени стъпки”, благодарение на които дефицитът в НЕК за 2013 г. е бил намален приблизително 3 пъти.

“Не дай си Боже отново да кажат, че, виждате ли, поради лошото състояние ние трябва да продаваме държавни активи. Това ще бъде наистина големият скандал. България не е държава, на която можем да сложим табела “Всичко е за продан”. Българската енергетика трябва да остане държавна, това е част от нашата национална сигурност.

“Аз в Мини “Марица-изток” мога да вляза с гордо вдигната глава. Надали други министри могат да влязат така, както аз мога” – каза още Стойнев. На въпрос за евентуално повторение на газовата криза през зимата той обясни: “Оше през май месец имах среща с комисаря Йотингер в Малта. На тази среща дискутирахме притесненията на България относно ненамиране на решение на конфликта Украйна-Русия. Публична тайна е, че запасите на Украйна ще привършат към октомври месец. Оттук нататък ние трябва да мислим дали ще има сигурност на доставките за европейските страни. Може би аз съм единственият министър, който остави Чирен почти пълен.” Според него служебното правителство не прави нищо по въпроса под предлог, че няма пари. Но пари не е имало и по негово време като министър, каза Стойнев със забележката, че е успявал да намери най-правилните решения. “Опасност има. Българската икономика, българските домакинства могат да издържат приблизително два месеца и половина без да усетят кризата, ако примерно още утре се затвори кранчето, грубо казано. Но ние трябва да мислим и за бъдещето. И аз виждам бъдещето с проекта “Южен поток”. Моето желание е да има нов тип политици, които да говорят за стабилност и за национално съгласие.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн