Драгомир Стойнев: Образованието е част от националната сигурност

STZAGORA.NET
Държавата трябва да насочи допълнителни средства към общинските и държавните училища

„Залагаме образованието като приоритет, то е ключова сфера и е част от националната сигурност”, каза Драгомир Стойнев, водач на листата на Коалиция „БСП лява България” на среща с учители в Стара Загора.

„Без образование няма икономически растеж”, категоричен бе той. Според него образователната реформа ще бъде ефективна и ще донесе резултати, ако постави в основата на системата учителите, тяхната подготовка, заплащане и непрекъсната квалификация. „Учителят трябва да бъде на върха на пирамидата” – заяви Стойнев.

Учителската професия ще бъде включена в списъка на регулираните от държавата професии, трябва да бъде въведен и държавен стандарт за учителския труд, а заплатите на учителите увеличени в съответствие с обществената роля на този труд – това са ангажименти, от които БСП няма да отстъпи в бъдещото управление на страната стана ясно от думите на Стойнев, който е и зам.-председател на БСП.

Стойнев обяви, че левите ще отстояват в следващото управление по-големи бюджети за образование и насочване на финансовите средства от държавата за издръжка на образованието в държавните и общинските училища.

Министърът на икономиката в правителството на Пламен Орешарски подчерта, че „всичко започва от образованието, включително и икономиката, включително и индустрията”.

„Богатите и проспериращите нации са образованите нации. Иска ми се всички партии да се обединят около приоритета образование и ще работя за това”, допълни Стойнев.

Той обясни, че последните няколко правителства образованието не е било водещ и реален приоритет заради прекалено политизираното мислене – „защото всеки политик се отчита за това, което е свършил през четирите години на мандата си, а в образованието плодовете се берат след поне 10 години”.

Време е да спрем да мислим в мандати по отношение на образованието – призова Драгомир Стойнев. Той заяви, че кабинетът Орешарски е дал реален старт на реформа в образованието, въвеждайки пилотно дуалната система, при която учениците в средните класове учат и работят едновременно, за да излизат подготвени за пазара на труда след завършване. Така се подпомага и бизнесът, който изпитва недостиг на технически кадри. Той припомни постиженията на кабинета „Орешарски” в областта на образованието свързани с увеличение на учителските възнаграждения, с новите 6 хил. работни места, с отпуснати 323 млн. лв. по европейски програми.
Учителите- ветерани пък предложиха да се отдели специално място на ролята и отговорността на семейството в Закона за образованието. Освен това те поискаха да се въведе задължение на учителя не само да образова, но и да възпитава учениците си, както и да бъде решен проблема със съдържанието на учебниците.

Коалиция “БСП лява България” № 22
27 МИР – Стара Загора

Купуването и продаването на гласове е престъпление
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн