Граждански клуб ЛИПА пуска на Баните козички в ролята на биокосачки на тревата, зарибява езерото

STZAGORA.NET

В началото на активния есенен сезон Граждански клуб ЛИПА в Стара Загора представи пред старозагорската общественост програмата за дейността си.

Акцентите в програмата, съобщени днес от председателя на клуба Олег Стоилов, който е и председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора, са следните:

За трета поредна година клуб ЛИПА продължава и развива инициативата ПАЗИ МЕ!, в подкрепа на безопасността на децата на Стара Загора, в рамките на която за първия учебен ден отново ще раздаде гъвкави светлоотражателни ленти на всички първокласници в Стара Загора около (около 1250). Както винаги ще подкрепя много партньорски проекти за повишаване на детската и ученическата безопасност при движение, колоездене и шофиране. Част от тях вече се провеждат на откритата през май от ГК ЛИПА спортна площадка в междублоково пространство на ул. Г.С. Раковски 146, която е специално обозначена за това.

На националния празник 22 септември и празник на Старозагорски минерални бани клуб ЛИПА ще представи в курортното селище следващите си действия в подкрепа на “Зеленото сърце на Стара Загора“. Ще продължи да разселва птици от видове, подходящи за естествено развъждане в територията около езерото (токачки). Ще зариби езерото с 5000 рибки от подходящи видове (шаран, амур и толстолоб), предоставени от Петър Воденичаров. Заедно със Земеделския институт в Стара Загора ще бъде тествана системата на „биокосачки“ – специален вид козички, които са атракция за парковете в някои европейски градове. В центъра на Старозагорските минерални бани ще бъде открито мащабно пано, изпълнено от млади старозагорски художници. С това Баните ще станат още по-привлекателни за старозагорци и гости от страната и чужбина.

Другата тема, по която клуб ЛИПА продължава да работи, е превръщане на зоната около Стария чинар в любимо и предпочитано място за старозагорци и гостите на града. Въпреки че все още базовият проект не е завършен, там вече се провеждат различни събития на различни възрастови групи. След укрепването на чинара вече е готово и барбекюто. Предстои завършване на беседката, организиране на автономно фотоволтаично ел. захранване, осветление и видеонаблюдение, което ще бъде достъпно чрез интернет. Ще се облагороди околното пространство. Всичко това става с широко безвъзмездно съдействие от страна на много старозагорски фирми.

Другата тема, която Граждански клуб ЛИПА подкрепя, е третото издание на Фестивала на виното и културното наследство “Августиада 2014″. Скоро ще бъде дадена специална пресконференция преди събитието. Тази година Франция е негов специален партньор. Освен очакваното увеличение на броя на избите-изложители – от 33 на 40 сега, ще е по-голям и броят на фирмите, представящи кулинарни продукти, свързани с виното. Очаква се още по-добро представяне на кулинарния сектор, особено след договореното партньорство с “МЕТРО Академия” – най-добрата кулинарна школа в България. За първи път в рамките на Фестивала ще бъде организиран майсторски клас „България срещу Франция“ – сляпа дегустация на български и френски вина, водена от виден български енолог. Тази година в партньорство с Мол “Галерия” и хипермаркет “Аскент” ще стартира ранна промоция на Фестивала, като от 1 до 19 октомври във Фейсбук ежедневно ще се провежда викторина с награди – вина и безплатни пропуски за изложението.

Граждански клуб ЛИПА не е забравил и поетите ангажименти към младите старозагорци – с грижа да останат, да живеят и работят в Стара Загора. Освен подкрепата за различни младежки форуми и събития, от клуба с гордост отбелязват, че до голяма степен с негова подкрепа една изключително активна старозагорска група млади хора в рамките на година се разви и доби опита и авторитета на уважавана младежка неправителствена организация – Младежки алианс за предприемачество и заетост (МАПИЗ). Тя вече изпълни един проект, в който участваха много старозагорски ученици, студенти и работещи младежи, които придобиха предприемачески знания и умения. Предстои участието им в други национални и международни проекти, а клубът ще продължи да ги подкрепя с убеждението, че това е правилният път за решаване на един от най-важните проблеми не само за България – младежката безработица, с активното участие на младите хора.

Ще продължи подкрепата от страна на клуб ЛИПА и на масовия спорт, особено сред децата и младежите. Подготвя се активно новото, четвърто издание на Детски игри “Старозагорски олимпийски надежди 2015″, които ще се проведат през май следващата година. Клуб ЛИПА ще продължи да подкрепя и големите старозагорски спортни събития като Балканиадата и турнира “Самарско знаме”, които издигат авторитета на Стара Загора.

Както и до сега, съвсем обективно, неконюнктурно и безпристрастно клуб ЛИПА ще дава мнение по актуалните теми на старозагорския живот – като референдума за полигона Змеево, събарянето на незаконните къщи, екологичните проблеми и др. Ще участва активно в партньорство с други неправителствени организации, институции, регионална и места власт в проекти и прояви, полезни за старозагорската общност.

“Радостни сме, че Клубът ни получава все по-голяма подкрепа от старозагорската общественост, което ни мотивира да работим още по-добре. Но естествено, търсим още по-широка подкрепа за нарастващия брой наши инициативи, за което разчитаме на вас, и за което ви благодарим”, се казва в разпространеното обръщение на Граждански клуб ЛИПА към старозагорци.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн