Реставрират мозайката “Дионисиево шествие” с $46 588 по българо-американски проект

STZAGORA.NET

Отдясно наляво: доц. Елена Кантарева, Станислав Станев, д-р Ангел Динев, Ренета Караманова и Мария Камишева


Регионалният исторически музей в Стара Загора спечели финансиране по съвместен българо-американски археологически проект с Американския научен център (АНЦ) в София, регистриран в България като нестопанска организация, който функционира с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”. Проектът е наречен “Мозайката “Дионисиево шествие” – шедьовър на античното мозаечно изкуство”. Това съобщи днес в Стара Загора директорът на РИМ д-р Ангел Динев.

Проектното финансиране е в размер на 46 588.06 USD. Продължителността на проекта е 12 месеца, считано от 1 август 2014 г., т.е. до 31 юли 2015 г. След консервацията и реставрацията на мозайката, открита през 2011 г. при извършването на изкоп за основи на нова сграда на адрес ул.”К. Иречек” 38, тя ще бъде експонирана в хоризонтално положение (тъй като е подова мозайка) и с художествено-декоративно осветление на ниво “Антична улица” в постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Стара Загора, заедно с прилежащата й като неразделна нейна част малката писцина (басейнче с размери около 4 кв.м), открита в единия й край по време на разкопките. Това ще стане в западния участъка от Античната улица, в който са изложени оброчните плочи с Тракийския конник и където се провеждат представяния на книги и други културни събития. Така експонирана, тя ще може да бъде разглеждана от поситетелите на музея от всички страни.

Площта на иззетата от терена централна емблема с човешките фигури на общо много по-обширната орнаментална мозайка е 30 кв. метра, с размери 10 на 3-4 метра.

РИМ – Стара Загора е подписал договора за получаването на проектното финансиране с Ерик Десена, представител на Американския научен център в София. Координатор от страна на АНЦ за извършване на всички дейности по проекта е д-р Емил Нанков, който завежда департамент “Археология” в АНЦ.

Мозайката е украсявала пода на богата антична жилищна сграда в Августа Траяна от края на III, началото на IV век, най-вероятно частна собственост, припомни д-р Ангел Динев.

Част от проекта ще бъде и разработването и монтирането в РИМ – Стара Загора на интерактивен мозаечен гид, или компютърна мозаечна игра, предназначена за по-младите посетители на музея. Рекламата на проекта и популяризирането на дейностите по него ще стане чрез афиши, диплянки, банери, табла и флаери. Ще бъде издадено и билингвинално научно изследване на български и английски език, в което подробно ще бъдат описани дейностите по проекта, характеристиката на обекта (мозайката) и труда на реставрационния екип.

Концервирането и реставрацията на мозайката ще бъде извършено от екип специалисти-реставратори на Сдружение “Рестарт” – София, с ръководител доц. Елена Кантарева. Тя присъства на дадената пресконференция заедно с председателя на Управителния съвет на Сдружение “Рестарт” Станислав Станев.

Ще бъде реставрирана и писцината (малко басейнче), която е неразделна част от мозайката "Дионисиево шествие"

Мозайката “Дионисиево шествие” в момента е вече в ателието за обработка – обясни доц. Елена Кантарева. Тя се състои от над 20 фрагмента. Основният принцип, който ще бъде спазен в процеса на консервацията и реставрацията й, е използването на обратими техники и материали. Те ще позволят при появата вбъдеще на по-съвършени техники мозайката да може да бъде върната в първоначалното й състояние, за да бъдат те приложени. Така ще се избегнат грешките от последните десетилетия, когато ценни артефакти са третирани у нас по начин, който необратимо променя тяхното състояние, обясни доц.Кантарева.

Ще бъде изработена носеща основа на мозайката на мястото на сегашните предпазни носещи пана, за да може след това тя да се обърне и да се работи по лицевата й част, като накрая фрагментите бъдат сглобени.

От страна на РИМ – Стара Загора координатори по проекта ще бъдат археологът ас.Мария Камишева и реставраторът Ренета Караманова. Централната емблема на мозайката съдържа три фигури – сатир и две танцьорки – с кастанети и маракаси в ръце, като от трета танцьорка вляво се вижда само ръката. Самият Дионис вероятно е в частта от мозайката, останала под земята, припомни Мария Камишева. Тя сподели, че единствената мозайка в света, която има известна прилика с “Дионисиево шествие”, е открита в Мала Азия – с животни и Дионис в централната част. По отношение на старозагорската находка археолозите са установили, че централната фигурална сцена (емблемата на мозайката) е или изработена другаде, от голям и утвърден античен майстор, и поставена по-късно в центъра на външната орнаментална част с голяма площ, или е правена на място, но по друга технология, за което говори различната й подложка.

Заради големия брой мозайки, открити при разкопки в археологическия резерват “Берое-Августа Траяна”, се смята, че в античния град е действала голяма мозаечна школа. Досега са проучени едва 30% от площта на целия резерват, отбеляза д-р Ангел Динев.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн