33 от 55-те незаконни постройки са премахнати в първия ден от операцията в старозагорския квартал „Лозенец“

STZAGORA.NET

Ако има социално слаби, които се нуждаят от настаняване в общинско жилище, могат веднага да подадат такова заявление в Общината, показа кметът

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров изказа благодарности на всички институции, които участваха днес в операцията по принудителното премахване на незаконни постройки в квартал „Лозенец“. Общественият ред беше осигурен и нито един общински служител не пострада. В операцията участваха служители на ОДМВР, жандармерията, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, отдел „Закрила на детето”, Центъра за спешна медицинска помощ ВиК – Стара Загора, ЕВН, както и общински служители.

Общо 33 жилища, за които има издадени заповеди, бяха разрушени в днешния първи ден от операцията по премахването им. Държавата, а не Общината, е била отговорна десетилетия наред за надзора, недопускането и премахването на незаконното строителство, но е нехаела за ставащото в “Лозенец”. Всички незаконни къщи имат електричество и канализация, но никой не се е заявил като собственик на имотите, обясни кметът. Сега най-сетне е дошло времето на дългоочакваната нормализация. Живко Тодоров припомни, че процедурата е започнала миналата година, като днешните потърпевши са били канени тогава на срещи в общината, предлагани са им парцели за закупуване, както и настаняване, но никой не е заявил подобно желание. Дори тези дни само една жена се е била регистрирала като социално слаба и е поискала да влезе в общинско жилище, но почти веднага се е отказала от него, вероятно в знак на солидарност с местната ромска общност.

Процедурата е напълно издържана в правно отношение, подчерта кметът. За събарянето на незаконните постройки е дадено много голямо предизвестие и всеки, който ги е използвал, е имал достатъчно време да реагира и потърси законна алтернатива.

Кметът потвърди на пресконференция пред журналисти в края на деня днес, че общината е готова с проекти за 1,5 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“ и ще кандидатства за финансиране през следващия програмен период за изграждането на канализация и инфраструктура на квартала. Длъжни сме да осигурим нормален живот на обитателите на законните постройки в квартала, подчерта Тодоров. Той беше категоричен, че Стара Загора няма да допусне инцидент като варненския кв. „Аспарухово“, където пороят навреди заради задръстено с отпадъци дере, каквото може да стане и дерето в “Лозенец”, ако там продължи безконтролното изхвърляне на отпадъци. Кметът призова медиите да съдействат за успешното приключване на операцията, за да бъде сложен край на гетото, което генерира и немалка престъпност в района.

Петима са пострадалите служители на МВР по време на акцията. Двама от извършителите са задържани, издирва се трети. Пет камиона и два багера ще разчистват терена утре, като ще бъде въведено кръгово движение, така че влизането и излизането на терена да става от различни места.

Проявен е голям професионализъм при премахването на първите постройки, отчете по време на проведената в края на деня оперативка ръководителят на щаба и зам.-кмет Йордан Николов. Общината е готова да предложи 80 парцела общинска земя в кв.“Три чучура-север“, но в парка застрояване няма да допуснем, потвърди Николов. Утре ще продължи премахването на оставащите 20 къщи, уточни той, като за целта най-напред ще бъдат отстранени две леки коли, оставени безстопанствени между постройките.

Утре в 7.00 ч. операцията продължава, като се очаква в рамките на деня да приключи премахването на предварително обявените 55 постройки от първия й етап. Вторият етап ще продължи през следващите седмици и месеци с описване и заснемане на още 300 незаконни постройки, които подлежат на събаряне в целия квартал.

Още по темата: Започна събарянето на незаконни къщи в старозагорския квартал „Лозенец“
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн