Превишение на алармения праг по показател серен диоксид е регистрирано от 13 до 15 часа днес в Гълъбово

STZAGORA.NET
Приведен е в действие Оперативният план за опазване здравето на населението

Автоматичната измервателна станция в централната част на град Гълъбово регистрира превишение на алармения праг по показател серен диоксид в три последователни часа. Отчетените концентрации са:

- в 13:00 часа – 3,45 пъти пределнодопустимата концентрация;
- в 14:00 часа – 4,02 пъти пределнодопустимата концентрация;
- в 15:00 часа – 2,38 пъти над пределнодопустимата концентрация.

Източник на замърсяването със серен диоксид са топлоелектрическите централи в енергиен комплекс “Марица-изток”. На операторите са издадени предписания за предприемане на незабавни мерки за намаляване на мощностите с цел ограничаване на емисиите на серен диоксид в атмосферния въздух.

РИОСВ – Стара Загора уведомени компетентните държавни и общински институции в Община Гълъбово и региона за прилагане на разработения за целта Оперативен план за действие за опазване здравето на населението.

Съгласно указания на Министерството на здравеопазването, мерките които следва да се предприемат от населението на град Гълъбово при превишаване на алармения праг за серен диоксид е да не напускат жилищните или работните помещения и да затворят плътно прозорците, да избягват физическите дейности на открито до понижаване на концентрациите на серен диоксид. Чувствителни групи са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

РИОСВ – Стара Загора продължава да извършва контрол на качеството на атмосферния въздух и ще информира гражданите на Община Гълъбово при настъпили промени.
——-
*Аларменият праг за серен диоксид се изразява в измерване на концентрации над 500 микрограма на кубичен метър в три последователни часа.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн