Стара Загора ще има най-красивия и модерен парк в България на площ от 70 декара

STZAGORA.NET





Стара Загора ще има най-красивия парк в България, защото ще бъде нов и модерен, на площ от 70 дка, заедно с универсална спортна зала и широка гама от атракции, които ще го превърнат в обществен център за целия град. Така обясни уникалността на проекта за подробен устройствен план за терена от общо 90 дка (бившите артилерийски казарми) арх. Петър Киряков от проектантския колектив по време на проведеното днес обществено обсъждане.

Община Стара Загора придоби терена безвъзмездно от Министерството на отбраната за строеж на парк и спортна зала. В рамките на два дни дирекция „Общинска собственост“ е направила всичко необходимо за актуването на терена като общински, издадена е навреме и кадастрална скица, съобщи зам.-кметът Йордан Николов. Всички граждани, заинтересовани и юридически лица могат да дадат своите писмени становища и предложения в срок до 27.05.2014 г. Целта на кмета Живко Тодоров е проектът да влезе в дневния ред на заседанието на Общински съвет Стара Загора на 29.05.2014 г.

Планът предвижда изграждането на кръстовище с кръгово движение, продължение на ул.“Хр. Ботев“ с две платна с ширина по 4 м и прилежащ паркинг от юг, по протежение на улицата, за посетителите на бъдещия парк. По тротоара на бул.“Ц.С. Велики“ е отбелязано трасето на одобрения проект за велоалея, която ще има връзка с територията на бъдещия парк.

На терена ще бъде изградена многофункционална спортна зала с до 5 000 места, паркинг по ул. „Хр.Ботев“ за около 90 места, етажен паркинг към залата за около 380 места, открити игрища за мини футбол, тенис, бадминтон, баскетбол, волейбол, стрийт фитнес, детска площадка, открита сцена и амфитеатър. Ще бъде създадена зона за екстремни спортове – планинско колоездене, стена за катерене, скейтборд, паркур и др. предвижда се място за минизоопарк с възможност за обгрижване на дребни домашни любимци, както и територия за разхождането им. Малко площадно пространство в близост до залата ще предлага водни ефекти и атракции, територията ще бъде максимално озеленена и зацветена, с места за почивка.

Проектът не предвижда запазване на съществуващи сгради на територията на имота, съобщи арх. Киряков. Парковата площ е в крайно лошо и неприветливо състояние, необходима е цялостната ? реконструкция. Средната възраст на по-голямата част от дърветата е 50-70 г., а на височина достигат на 12, 18 м. По-голямата част от тях са в недобро състояние и има опасност да създадат проблеми в бъдеще, коментира той. Съществуват и плодни дървета, които също са достигнали пределна възраст и размери. Около 20 на сто от съществуващата дървесна растителност на терена е с над 50% изсъхнали клони, за това е необходимо да бъде премахната.

#

бутони за социални мрежи

12 коментари on “Стара Загора ще има най-красивия и модерен парк в България на площ от 70 декара”

  • Станимир Андонов wrote on 24 май, 2014, 17:37

    Поздравления към г-н Живко Тодоров, кмет на гр. Стара Загора и екипа му за чудесният проект, но отново липсва място за занимания със спортна стрелба с лък. Мисля, че обсъждането по проекта е малко закъсняло, защото мижеше да се направи предварително допитване до спортните клубове в общината за предложения. Имам и въпрос спортната зала, която ще се строи ще покрие ли изискванията за лека отлетика на закрито? Ако е да, то тогава наистина ще е многофункционална. Дано не се получи както при зала Арена армеец в гр. София.

  • Доля Чикакчиева wrote on 24 май, 2014, 21:41

    Очаквам с нетърпение да видя това място съживено и разхубавено! На добър час на проекта!

  • Цонка Бонева wrote on 25 май, 2014, 8:42

    Нова дървесна растителност ще бъде ли засадена,слвд като ще се изсича старата?Не прочетох предвидено ли е това в проекта!Озеленяването е важно за нашия град!

  • Milena M wrote on 26 май, 2014, 16:42

    а какво стана с Бедечка?….

  • Мария Пенчева wrote on 26 май, 2014, 22:46

    каква растителност ще има там?А водни пространства?

  • MDD wrote on 27 май, 2014, 6:48

    Не мисля,че някой е заинтересуван от стрелбата с лък-нормално   да няма-това .че е твое хоби,не я прави масов спорт…

  • Дешка Кирева wrote on 28 май, 2014, 9:13

    Трябва наистина да се помисли и за парк Бедечка, страшно е занемарено, заприличало е на джунгла, с непроходими и опасни за преминаване места, а иначе мястото е хубаво и има всички дадености за един приятен парк за отдих в източната страна на града.

  • Пенка Цонева wrote on 28 май, 2014, 12:55

    Страхотно! Общината и кмета за пореден път ме накараха да се гордея със Стара Загора. Спортните клубове имаха достатъчно време да направят предложения, все пак за този проект се знае от доста време. Нашия клуб поиска среща с кмета още в момента, в който разбрахме за бъдещия парк, той ни прие и сега живот и здраве, ще се радваме на нашето хоби в новия парк. Знам, че и други клубове са направили същото. “MDD”, не знам защо давате такава оценка. Аз също не съм стреляла с лък, но това не означава, че в Стара Загора няма хора, които го правят или биха започнали да се занимават с този спорт. Не може да се строят съоръжения само за най-популярните спортове.

  • Анонимен wrote on 28 май, 2014, 19:26

    Надявам се да е помислено и за домашните ни лубимци виждам ,че се предвижда изграждане на пространство за домашни любимци но се надявам да е заградено за да могат спокойно и те да си играят на воля и да не пречат на другите посетители в парка и  най вече на дечицата които бягат и играят на воля 

  • Снежана wrote on 28 май, 2014, 20:02

    къде е това,не можах да разбера,за кое място се отнася проекта

  • admin wrote on 29 май, 2014, 2:31

    На територията на досегашните Артилерийски казарми южно от Проектантска, под “Ц.С.Велики”.

  • Анонимен wrote on 2 юни, 2014, 22:54

    кога ще се реализира проектът?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн