Носители на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ издигнаха националния флаг за 24-ти май в областния град

STZAGORA.NET



Денят на българската просвета и култура и славянската писменост 24-ти май започна на площада пред общината в Стара Загора, в присъствието на стотици граждани и гости, под звуците на химна на Република България, с които носителите на наградата „Стара Загора” издигнаха националния флаг, знамето на Стара Загора и знамето на обединена Европа.

Общо 35 представителни блока, съставени от детските и учебните заведения, културните институти и Тракийския университет дефилираха тържествено по главния булевард, по време на общоградското честване, организирано от Община Стара Загора. Повече от час продължи шествието, начело с официалните гости и градския духов оркестър.

В тържественото си слово за празника кметът Живко Тодоров се обърна специално към българските учители. „Благодаря за това, което правите, за неуморния труд, с който хиляди ученици добиват своето образование, продължават напред и виждат перспектива в живота си. Благодарение на вас всяка година имаме успехи в международни олимпиади и се гордеем с тях“ – отбеляза той. Кметът благодари на всички, свързани с Тракийския университет в Стара Загора, по повод 40-та годишнина на висшето образование в града. „Благодаря за тяхното дело, за това, че изградиха едно класно висше учебно заведение, което прави така, че много млади хора остават в този град, продължават кариерата си и се реализират. На всички дейци на науката и културата, бъдете живи и здрави, продължавайте своя неуморен труд! Поклон пред вашето дело, честит празник! – каза още Живко Тодоров.

Честта да застанат зад пилоните по време на церемонията имаха Мариана Пенчева – директор на СОУ „Максим Горки”, носител на индивидуалната награда „Стара Загора” в областта на науката и образованието, Росица Димитрова – директор на ЦДГ № 68 „Патиланско царство” – носител на колективната наградата „Стара Загора” в областта на науката и образованието, Татяна Калчева – зам.-директор на Държавен куклен театър – носител на колективната наградата „Стара Загора” в областта на културата и изкуството, Дина Кочева – 12 клас, ГПЧЕ „Р. Ролан” – носител на наградата „Млада Загора” и учениците от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер” – Иво Йорданов, Николай Кунов, Максим Бенишев, Атанас Кацаров, Неделин Тодоров и Драгостин Христов – носители на колективната награда „Млада Загора”. Актрисата в Драматичен театър „Гео Милев”, Елена Азалова, която тази година стана носител на индивидуалната награда „Стара Загора” в областта на културата и изкуството, застана зад микрофона, за да придаде за пореден път своя чар и дух към емоцията на тържествения ден.

Антонио Петков и Василена Буланова от ІV клас на СОУ „Васил Левски” изпълниха стихотворението „Кирил и Методий” на Асен Босев. по традиция на този ден, в небето над Стара Загора последователно полетяха разноцветни балони с буквите, по реда им в българската азбука, пуснати от ръцете на деца от Детски фолклорен ансамбъл „Траянци”.



Празничното шествие завърши с изпълнения на фолклорни състави, ДФА „Траянци“ и ДФА „Загорче“ пред Дома на културата.

В 11.00 ч. в парк „Пети октомври” започна концерт „Върви, народе възродени”с празнично веселие, в което участват детски вокални групи и състави.

В 18.00 ч. до чешмичката в парк „Пети октомври” ще бъде аранжирана празнична арка, под която ще преминат зрелостниците от 7 училища в Стара Загора, които тази вечер ще празнуват абитуриентските си балове.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн