Уникална изложба беляза Европейската нощ на музеите в Стара Загора

STZAGORA.NET



Акцент на проведената в съботната вечер в Стара Загора Европейска нощ на музеите стана откриването в Регионалния исторически музей на изложбата „Геоложки пулс“ – екстравагантен международен научно-художествен проект, дело на американския художник с български корен Йонко Иван. Той артистично транскрибира в нея оригинална теория за връзката на цивилизациите с геологията на територията на България, прави мост между наука и изкуство с необичайната геолого-културоложка разработка.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и заместник-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова.

В изложбата са представени много платна на Дечко Узунов, Димитър Инджов, проф. Найден Петков, световноизвестния Кристо (Христо Явашев) и други големи български художници. Картинте бяха превозени в Стара Загора завчера с бронирана кола и под засилена охрана от частна агенция за сигурност. От Ню Йорк за участие в откриването пристигна и личната треньорка по танци на дъщерята на Мадона – Силвия Тасева, която има съвместни проекти с Йонко Иван. Бившата световна шампионка по художествена гимнастика и главна танцьорка от балета на Слави е хореограф на предстоящия мюзикъл на Broadway “Последните дни на Помпей”. В лапидариума на музея тя направи пърформънс, собствена хореография, с уникалните рисувани шалове на Йонко Иван.

„Геоложки пулс“ е реализиран с подкрепата на Община Стара Загора, Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Националния музей на Българското изобразително изкуство, Националната художествена академия, Нов български университет, Сдружение „Различния поглед”, ASP Ltd., ЗАД „Булстрад” и др. Мащабният проект ще бъде изложен в Регионалния исторически музей до 16 юни.

За първи път тази година в Неолитните жилища беше оформен интерактивен кът за ръчно мелене на зърно с праисторически хромел. Желаещите да пробват действието му можеха да си донесат собствено зърно, както и да ползват предоставените от домакините.

На Античната улица в музея беше оформен кът за снимки „Античната мода“. По-късно вечерта се състоя прожекция на презентацията „Преблестящият град на траянците“. Лапидариумът предостави сцена за два концерта – на Градски духов оркестър и на квартет „Розов свят“.

По традиция на IV-то експозиционно ниво в РИМ бяха връчени и дарителските свидетелства за 2013 г.

Нощта на музеите в Стара Загора включи още изложбата „Амулети, талисмани, пергаменти“, както и прожекции на документални филми. Многобройни посетители разгледаха и експозициите в Градската художествена галерия и Музея на религиите с изложбата “Българското възкресение”.

Специалната система на РИМ за отброяване на посетителите отчете, че събитията в Европейската нощ на музеите в Стара Загора са посетени от 4416 души.

Йоана Тукусер (вляво) - автор на много от картините, включени в изложбата

Картините за "Геоложки пулс" бяха докарани завчера с бронирана кола и под контрола на частни охранители с бронежилетки

Йонко Иван лично свали и пренесе картините на Дечко Узунов








Предизвикателно платно на бесарабската българка, княжна Йона Тукусер, потомка на знатен род от обкръжението на Чингис Хан


#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн