Георги Първанов: АБВ ще излезе от евроизборите като най-перспективната политическа сила в България

STZAGORA.NET
Инициативна група АБВ – Стара Загора организира утре, 10 април (четвъртък), от 18 часа в залата на хотел “Мериан палас” среща с Нина Найденова, кандидат за евродепутат от листата на АБВ

Под условие, че не желае да коментира листите за евровота на останалите политически сили, на днешната пресконференция в Димитровград Георги Първанов, президент на България (2002-2012), определи номинацията на Делян Пеевски като знакова. „За мен тази номинация идва да покаже, че управляващите нямат никакво намерение да се съобразяват с когото и да било – нито с гражданско общество, нито с европейското обществено мнение и смятат, че всичко им е позволено“, каза президентът, като прогнозира, че номинацията на Пеевски за евровота ще предизвика широк дебат и извън страната и ще бъде част от продължаващия процес на деформация на образа на България.

Според Георги Първанов този пореден сюжет около Пеевски няма да има ефект върху интензитета на изчерпаните вече протести. Той обаче се надява скандалната номинация да заведе повече граждани до урните на 25 май. „За мен това би било по-позитивното, тъй като и управляващите, и опозицията в лицето на ГЕРБ разчитат на ниската активност и оттам чрез твърдите ядра да си получат своето и по този начин да се бетонират“, коментира президентът. Той е убеден, че българите разбират важността на евроизборите не само с оглед на това кого България ще изпрати в европарламента, но и с оглед на това по кой път ще върви страната оттук нататък.

В Димитровград Първанов заяви, че АБВ е стратегически проект не само с цел формацията да извоюва присъствие във властта, но и защото обосновава различен тип идеи във всяко отношение – от идентификация до демографска политика, образование и здравеопазване.

На журналистически въпрос за сепаратистките нагласи и тенденции на много места в света, и отношението на подобна вълна към държавата ни, Първанов бе категоричен, че това в България не може да се случи, тъй като нещата стоят по различен начин от гледна точка на толерантност, на интеграция на различните етнически общности. Той посочи двата принципа в международното право и дипломацията – за правото на нациите за самоопределение и за ненарушимост на границите. “Не би трябвало да вървим само по първия принцип, защото етнически чисти нации в света не може да има, затова процесът на сепаратистки действия не може да продължава до безкрай”, обясни президентът.

Що се отнася до последните социологически резултати, Георги Първанов е на мнение, че не е особено коректно да се броят непрекъснато резултати и изборният процес да се свежда до самоцелно броене – проценти, брой евродепутати… „Никой не говори за политики, няма сблъсък на идеи“. И припомни, че АБВ отдавна предлага на водачите на листи дебат. „Този дебат го няма, има едни непрекъснати закачки на лидерско ниво и така ще си премине в шеги и закачки тази кампания“, коментира още Първанов.

Президентът е категоричен, че АБВ има амбицията да спечели и е сигурен във високия резултат на евровота. Георги Първанов подчерта още веднъж, че от изборите АБВ ще излезе като най-перспективната политическа сила в България, влизайки в подготовката на следващи избори, каквито и да са те.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн