Областният управител Живка Аладжова откри две реновирани сгради на Държавния горски разсадник “Зора”

STZAGORA.NET


Областният управител в Стара Загора Живка Аладжова откри двете реновирани сгради на Държавен горски разсадник “Зора” в областния град. Събитието е част от поредицата инициативи, с които се отбелязва Седмица на гората. “За мен е изключителна чест да поздравя всички горски работници, лесовъди и служители на Държавно горско стопанство – Стара Загора, по случай Седмицата на гората и днешния хубав повод. Горите са белите дробове на планетата и тяхното опазване е от особена важност за всички ни. В тази връзка, днешната инициатива ме радва изключително много, тъй като дейността в разсадника ще даде възможност за обновяването на горите в региона”, каза Аладжова преди да пререже лентата на обекта заедно с директора на Държавното горско стопанство в Стара Загора инж. Севдалина Иванова.
 
Двете изцяло ремонтирани сгради са строени преди повече от 50 години, а новият им вид ще подпомогне работата на ръководителя на разсадника инж. Юлия Попчева и нейния екип. 

На площ от 225 дка в разсадник “Зора” са разположени няколко семепроизводствени градини. Възстановено е производството на горски и декоративни фиданки от десетки видове, сред които кедър, орех, топола, липа и др. 

Живка Аладжова инспектира складовата база на разсадника и установи, че противопожарният автомобил е изцяло оборудван и при нужда може да бъде използван. Освен това, тя получи уверение от инж. Иванова, че предстои цялостна подмяна на оградната мрежа на разсадника, за да бъдат преустановени набезите в него. 

В края на миналата седмица Областният управител и десетчленен екип от Областна администрация участваха в залесяване в района на пътя за кв. “Дъбрава” с фиданки акация, инициирано от Горското стопанство.

Акциите в рамките на “Седмицата на гората 2014″ ще продължат до 15 април.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн