Лидерът на КНСБ Пламен Димитров призова в Стара Загора министър Стойнев да се справи с проблема “Ремотекс”

STZAGORA.NET

Пламен Димитров и Иванка Данаилова, председател на РКС на КНСБ - Стара Загора

КНСБ продължава да настоява за цялостна ревизия на състоянието на сектор “Енергетика” и за вземането на сериозни, макар и непопулярни решения за преобразуване на дълга на енергегиката, който е в размер на близо 2,5 млрд. лв. (основно на НЕК), в държавен дълг. Заедно с това следва да се наложи забрана за вземането на нови кредити от държавните предприятия в енергийния сектор с решение на изпълнителната власт или на ръководствата на дружествата. Такива кредити трябва да бъдат вземани само след решение на Народното събрание и съгласие от всички парламентарно представени партии. Само така може да вървим към оздравяване и стабилизация на сектора – заяви днес в Стара Загора лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Ако това не стане, проблемите, които се генерират ежедневно, ще се умножават и задълбочават, и ще се стигне до катаклизми, предупреди той.

Един от проблемите в момента, който председателят на КНСБ даде за пример е, че двете американски топлоцентрали в “Марица-изток” дължат на Мините над 120 млн. лв. Това са средства, които тецовете на свой ред имат да получават от НЕК. “Обяснението е ясно, но фактът е налице, а времето се стопля и трябва да се правят ремонтите в Мините”, уточни Пламен Димитров.

Относно продължаващата неизвестност относно съдбата на “Ремотекс – Раднево” Пламен Димитров припомни следното: “През последните седмици и месеци всички бяхме в очакване на решението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Очевидно е, че последното му изявление по въпроса тези дни не дава решение на въпроса. Затова и хората днес излязоха пак на улицата и заявиха решимостта си през тази седмица, ако министър Стойнев не дойде тук и не предложи формула за решение – заедно със собственика или без него – те да дойдат в София. КНСБ и нашата федерация ще подкрепи изцяло действията на нашите синдикални членове и колеги от “Ремотекс”. Трябва час по-скоро да се намери решение на този проблем. Имаше обсъждани много варианти. Сложихме ги настрана, защото държавата в един момент реши, че ще влиза в дружеството. Може би сега трябва пак да ги сложим на масата и да видим кой е реалистичният сценарий, кое може да оцелее, кое трябва да продължи, трябва ли “Ремотекс” да минава през процедура на несъстоятелност с оздравителен план, защото очевидно не може да бъде закрито – няма как да стане. Искам от миналата седмица среща с министъра. Не може отговорът му да бъде само един и същ – “Те са частни дружества и аз не мога да се оправя”. В света на икономиката и бизнеса всичко е частно, но има правила, има закони и компетентни институции, които слагат ред и регулация. Така че министърът да бъде така добър да си влезе във функцията, и ако няма такива инструменти, да ги инициира, които да помагат в случай, когато инвеститорите или собствениците действат по този начин.”

Председателят на КНСБ в “Ремотекс – Раднево” Живко Господинов уточни, че денят, в който работниците ще тръгнат на протест в София, ще бъде четвъртък.

Във връзка с равнището на минималната работна заплата Пламен Димитров посочи, че на основата на производителността на труда тя трябва да стане най-късно от началото на 2015 г. около 400 лв. или дори малко повече. Тъй като препоръчаната от МОТ норма е МРЗ да бъде 50% от средната работна заплата, която в момента у нас е 830 лв.

Според работещите българи у нас се влошава както политическата, така и икономическата ситуация, въпреки стихналите протести. Без стабилизиране на енергийния сектор и без промяна в политиката на доходите ни очаква единствено влошаване на ситуацията, прогнозира Пламен Димитров. Той уточни, че КНСБ няма да влиза в политически сценарии и да взема страна преди наближаващите евроизбори.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн