Ивайло Калфин, АБВ: От ЕС получаваме 5 пъти по-големи субсидии от вноската, която внасяме

STZAGORA.NET
Еврооптимистите у нас от 70% преди 7 години са намалели до 48% днес, сочи социологическо проучване

Една от основните цели на АБВ е да промени начина, по който се прави политика в България – липсата на яснота кой с какво се занимава и докъде му стигат правомощията, незнанието какви са приоритетите и какво ще се случи. Това заяви евродепутатът и водач на листата на АБВ за предстоящия евровот Ивайло Калфин на пресконференция в Бургас. Там днес бе открит поредният офис на АБВ в страната. Пред медиите Калфин поясни, че политическата обстановка в държавата създава изключителна нестабилност за гражданите, за бизнеса и е лоша за развитието на България.

Подкрепата в България за членството в ЕС намалява значително за последните седем години. „От над 70% ентусиасти, когато влязохме в ЕС 2007 г., днес това, което показва нашето социологическо проучване, е 48%, което е пак най-голямата група, но е очевидно, че има разочарование и българинът като че ли получава не това, което очаква от европейските институции и политика”, каза Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че при европейските избори е изключително важно да се поставят правилно приоритетите, институциите и ангажиментите на политическите сили, които участват в тях. „ЕС е всичко друго, но не институция, която увеличава пенсии, заплати, социални помощи и създава работни места. Европейският бюджет е 50 пъти по-малък от националните бюджети. В него няма компонент, който да е силен за защита на социалната политика”, обясни евродепутатът. И допълни, че ЕС създава възможности.

България има бюджет, който е пет пъти по-голям от вноската, която внасяме, който можем да получим като субсидии от европейския бюджет. Национално решение е как ще ги използваме, каза Калфин. И допълни, че не е вярно, че решенията как ще се използват средствата се вземат на европейско равнище в Брюксел.

Ивайло Калфин даде и примери: „Около 2 млрд. лв. годишно влизат и ще влизат през следващите години в България за земеделие. Българско решение е било до този момент тези средства да отиват към най-големите производители. 6% от българските земеделски производители получават 80% от тази субсидия. Или около 1.5 млрд. лв. влизат в 6% от земеделците. Това не е брюкселско решение. Според нас земеделските субсидии трябва да бъдат така насочени, че да стимулират продукция, която се преработва на вътрешния пазар. В момента земеделската продукция се изнася която суровина, основно ние сме износител на зърно, най-големия в света на слънчоглед, от което не се създават нито работни места, нито добавена стойност в икономиката“, каза Ивайло Калфин и отново подчерта, че е национално решение как да бъдат използвани и разпределяни европарите, така че да стимулират преработката и българското производство.

Калфин коментира и говоренето на кабинета за реиндустриализация на държавата: „Това е изключително важно за регион като Бургас, който има много добри традиции и възможности за развитие на индустрията. За съжаление начинът, по който индустриализацията се развива в България, е да купуваме стари предприятия. Вчера министър Стойнев е бил в Бургас и е казал, че ще купи „Химко“. Това е прекрасно, само че искам да знам като се купи „Химко“, колко ще струва на данъкоплатеца. И когато той казва, че има интерес и ще се вложат 22–23 милиона, за да се купи това, което е останало от „Химко“, нека да представят пред хората сметката – за толкова се купува, толкова се инвестира и това показва, че това ще е работещо предприятие, което след това ще може да се приватизира. При това условие сме изключително съгласни, даже ентусиазирани да подкрепим всяко действие на правителството за оздравяване на едно предприятие. Но тогава, когато преди изборите ти казват – ние ще го купим, и после не ти казват какво ще направим и го купуват със средства от енергетиката, която е достатъчно закъсала и която тежи на джоба на българите, то това трудно може да се нарече индустриализация“, каза евродепутатът.

В Бургас Ивайло Калфин каза, че е горд да води листата на АБВ. „Двама души само се занимаваме с политика професионално. Освен мен и кмета на Перник Росица Янакиева, която е пета, всички останали са хора, доказали се експерти, 1/3 са хора от академичните среди, втори е ген. Михо Михов, в листата имат място и много млади хора“, обясни Калфин.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн