Русия прави андроид-аватар, полевите му изпитания са насрочени за 2015 г.

STZAGORA.NET
ВЗГЛЯД (vz.ru)
Руският Фонд за перспективни изследвания (ФПИ) ще пристъпи към реализацията на проект по създаването на подобие на “аватар” – базова антропоморфна робототехническа платформа, заяви днес вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

Според думите му, руският андроид ще се управлява с помощта на копиращ костюм, ще има манипулатори, които ще бъдат допълнени с ефективна система за триизмерно зрение, съобщи РИА “Новости”.

Операторът ще може не само точно да предава на андроида своите движения, нои да получава обратна тактилна връзка, което ще му позволи да контролира усилието на захват.

“Тази система ще стане подобие на “аватара”. Фактически операторът на машината ще се намира в нейната “реалност”. Нищо подобно в света не е създадено досега”, отбелязва вицепремиерът.

Рогозин отбеляза, че първият етап на проекта се планира да бъде завършен още през 2015 г. Веднага след него ще бъдат проведени полеви изпитания: андроидът ще трябва да преодолее полоса с препятствия, да изпълни работна задача, употребявайки различни инструменти, и да се справи дори с карането на автомобил.

Бюджетът на Фонда за перспективни изследвания за настоящата 2014 г. е 3,325 млрд. рубли.

*  *  *
РАЗВИТИЕ НА НОВИНАТА ОТ 20 ЯНУАРИ 2015 г.:

Владимир Путин посети Централния научно-изследовательски институт по точно машиностроене, където му показаха готовия боен робот-аватар. С пет изстрела от пистолет аватарът е улучил мишената и е направил обиколка на автомобилната писта на квадроцикъл (Снимка: Михаил Климентьев/ria.ru)
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн