Загриженост за съдбата на медицинското обучение в Стара Загора изрази председателят на ОбС Емил Христов

STZAGORA.NET


Тревога и загриженост изрази председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов за съдбата на Медицинския факултет към Тракийския университет, ако в съседен град се разкрие друго идентично учебно звено.

На днешната си редовна пресконференция преди общинска сесия Емил Христов обяви, че действията и разговорите по темата за евентуалното разкриване на факултет по здраве и здравни грижи в Бургас са силно притеснителни.

Подобна процедура би оказала пагубно влияние върху съществуващия в структурата на ТрУ факултет, който подготвя здравни специалисти, стана ясно от думите му. От местното ръководство вече са направили изявление, че при подобно положение 12 от тях ще станат част от преподавателите в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, допълни още Емил Христов.

Разкриването на факултет по медицина и здравни грижи в Бургас не означава автоматично да се закрие този в Стара Загора, уточни председателят на ОбС. Но доскоро Бургас нямаше дори и шанса да се съревновава на тема здравеопазване или образование със Стара Загора. При нас я има базата, специалистите, преподавателите – нужно е да направим всичко възможно да ги задържим тук и да мислим по-сериозно за състоянието на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Бургаската общинска администрация обаче е заделила сериозен финансов ресурс, за да посрещне нуждите на един новоразкрит здравен факултет, каза още той.

По време на срещата със старозагорските журналисти Емил Христов обяви, че по време на заседанието на Общинския съвет на 27 март ще бъдат разгледани над 80 точки и питания. Той акцентира върху предстоящия избор на управители на няколко общински дружества, бюджетната прогноза за местни дейности на Община Стара Загора за 2015-2017 г. и отчетния доклад на местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Стара Загора за миналата година.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн