РИОСВ извърши две контролни проверки в «Наталия» АД – Стара Загора по сигнал за замърсяване на въздуха

STZAGORA.NET
Дадено е предписание за предприемане на мерки по недопускане на замърсяване на атмосферния въздух

Завод "Наталия" - Стара Загора . Снимка maps.google.com

Експерти на РИОСВ – Стара Загора извършиха две контролни проверки по постъпил сигнал за замърсяване на атмосферния въздух от дейността на „Наталия” АД, град Стара Загора.

Незабавно след подаване на сигнала на 15 март на дежурния телефон на инспекцията е извършена проверка. При нея е констатирано, че отпадъчните пепел и сгурия от работещия на донбаски въглища котел са изсипани на площадката на дружеството и продължават да тлеят. Веднага е разпоредено да се ограничат неорганизираните емисии, образувани вследствие на тлеенето. Емисиите са възникнали поради неспазване на технологичния режим при процесите на извеждане и депониране на отпадъчните продукти от горивната камера на котела.

В понеделник експертите отново извършиха контролна проверка на „Наталия” АД, при която бе констатирано, че в експлоатация са всички съоръжения на площадката на дружеството. Котелът, работещ на твърдо гориво, е въведен в експлоатация в ранните часове на деня, а пречиствателното съоръжение към него е в нормален работен режим. Изведените от котела сгурия и пепел са на площадката, но вече са охладени и не водят до неорганизирано изпускане на замърсители в атмосферния въздух.

Въпреки че към момента на проверката не е установено замърсяване на въздуха както на площадката на дружеството, така и извън нея, експертите издадоха задължително предписание. С него е изискано да се предприемат мерки и да се реализират действия при третирането на тлеещите пепел и сгурия, за да не се допуска отделяне на неорганизирани емисии на вредни вещества във въздуха. В рамките на една седмица дружеството трябва да осигури промяна в начина на извеждане, депониране и извозване на отпадъчните пепел и сгурия от горивната камера на котела, така че да не се допуска замърсяване на атмосферния въздух, след което ще бъде извършена последваща проверка.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн