Банка поема управлението на старозагорския Парк-мол заради лош кредит

STZAGORA.NET
Собственикът на търговския център не е обслужвал от две години инвестиционен заем от 24.4 млн. евро, съобщи тази вечер “Капитал”

Пълният паркинг пред Парк-мола отдавна е само хубав спомен

Вълната от промяна на собствеността при моловете заради финансови проблеми не подмина и Стара Загора. Първият търговски център от този тип в града – “Парк мол”, вече се контролира от Уникредит Булбанк заради непогасен инвестиционен кредит от 24.4 млн. евро.

Средствата са отпуснати през юни 2009 г. на собственика на мола – дружеството “Кино Арена 2005″ (преименувано на “Парк мол Стара Загора”). Срещу това в полза на Уникредит Булбанк и присъединения впоследствие кредитор – “Ерсте банк груп”, е учреден особен залог. Сега банката пристъпва към изпълнение по него, тъй като от две години плащанията към нея са нередовни.

Според съобщение в Търговския регистър Уникредит Булбанк поема управлението на “Парк мол”, като за мениджър е определен Франсис Уайтинг. За депозитар е назначен частният съдия-изпълнител Кръстьо Ангелов.

“Парк мол” заработи в навечерието на кризата – през октомври 2008 г., като инвестиция на собствениците на “Александра групхолдинг” Стефан и Александра Минчеви, припомня “Капитал”. Молът има 30 хил. кв.м разгъната застроена площ, от които 20 000 кв.м търговски площи, плюс 700 паркоместа. В началото интересът на старозагорци бе голям отчасти поради факта, че това беше първият търговски център от този тип в града и региона.

С времето обаче свитата покупателна способност, отливът на наематели и появата на нови конкуренти – Galleria Stara Zagora и “Сити мол”, влошиха финансовите показатели на мола. Така преди около две години започнаха проблеми с обслужването на кредита към Уникредит Булбанк. Собствениците договориха отсрочване на плащанията, но вместо да се стабилизира, молът продължи да губи наематели и приходи.

Само през 2013 г. са затворили близо 20 търговски обекта, сред които и ключови наематели. Част от тях като Mango и Sprider излязоха изцяло от българския пазар, но други не бяха доволни от приходите си в търговския център. Сред марките, които затвориха обектите си в “Парк мол”, са KFC, Chipolino, Hippoland, Piccadilly, Fancy и други. Нови почти не се появяват.

В същото време служители в мола казаха, че през последните месеци заплатите им се бавят, а когато ги получават, са в намален размер. Част от работещите бяха съкратени.

Сега, поемайки управлението на първия мол в Стара Загора, Уникредит Булбанк се изправя пред трудна задача. След няколко години на неефективен мениджмънт възстановяването на търговския център ще бъде истинско предизвикателство, което ще изисква сериозно рефинансиране.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн