Днес бе регистрирано най-мощното слънчево изригване (X4.9) от 2 години насам

STZAGORA.NET
През изминалото денонощие слънчевата активност беше висока. Новоизгряващата на източния край на слънчевия диск група петна 1990 генерира продължително и мощно изригване с магнитуд X4.9 (видео). То достигна своя пик в 02ч49мин българско време. Регистрирано е разиоизбухване от II тип, съпровождащо изхвърляне на коронална маса със скорост 1972 км/с. Траекторията на движение на облака е ориентиран силно на югоизток и е почти сигурно, че ще подмине Земята.

Регистрирано е и радиоизбухване около честота f=3GHz (ten-flare). То продължи около час и половина, а неговият пик надхвърли 20-25 пъти среднодневната стойност на слънчевия радиоиндекс F10.7.

Напомняме, че “ten-flare” радиоизбухванията са потенциално опасни за работата на всички технически устройства, работещи в гигахерцовата област- системи за глобално позициониране, радари, цифрова телевизия, мобилни комуникации и др. Изригването беше съпроводено и с протонно изригване, в резултат на което потокът слънчеви протони с висока енергия (СЕЧ) през последните часове започна да расте.

Новото X-изригване е най-мощно от 2 години насам и трето по мощност в настоящия 24-ти слънчев цикъл (виж таблицата):


*
Геомагнитната обстановка през изминалото денонощие беше спокойна.

В резултат на рентгеновото слънчево X4.9-изригване от последната нощ и съпровождащото го протонно изригване потокът на слънчевите протони (E=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита започна да расте. До този момент обаче той не е достигнал до прага на слаба радиационна буря (бал S1).

Днес и на 27 февруари геомагнитната обстановка ще бъде между спокойна и смутена, а утре (26 февруари) тя ще бъде спокойна. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за днес е 10%, за утре тя е 5%, а за 27 февруари е 15%. На 27 февруари има и 5% вероятност за малка геомагнитна буря.

През целия тридневен период (25-27 февруари) има вероятност за радиационна буря (бал S1 или по-висок).

Доц.д-р Борис КОМИТОВ
Ръководител на Центъра
за слънчев и слънчево-земен
мониторинг – Стара Загора
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн